Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) poate, în acest an, să rețină la bugetul propriu 15% din sumele recuperate de la contribuabili, pentru a acorda premii angajaților. Reprezentanții Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) se tem că noile prevederi, incluse în ordonanța de urgență adoptată la finalul anului trecut, vor duce la controale excese și la abuzuri ale funcționarilor ANAF. pentru obținerea premiilor pe care legislația le permite, situație care ar avea efecte dramatice asupra IMM-urilor.
Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 116 /2017 a fost publicată în Monitorul Oficial din 29 decembrie și se aplică din ianuarie 2018. Ordonanța stipulează că, în acest an, ANAF, prin înființarea unei activități finanțate integral din venituri proprii, poate reține, ca venituri proprii, o cotă de 15% din sumele stabilite prin acte administrativ-fiscale, procesele verbale de constatare și sancționare a contravențiilor şi hotărârilor judecătorești pronunțate în materie penală care au la bază sesizări ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
Reprezentanții Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România se tem de controale excesive și de abuzuri ale funcționarilor ANAF asupra contribuabililor, pentru obținerea premiilor, cu efecte dramatice în special asupra IMM-urilor.
”Ordonanța de Urgență nr. 116/2017 încalcă Legea nr. 2/2018 a bugetului de stat pe 2018, mărind şi mai mult deficitul bugetar, în condițiile în care în buget sunt prevăzute creșteri semnificative a veniturilor din amenzi, penalități și confiscări ca venituri bugetare, nu ca venituri proprii”, a declarat, marți, președintele CNIPMMR, Florin Jianu.
Pe de altă parte, Florin Rogojinaru, secretarul general al Consiliului, spune că, potrivit Constituţiei, sumele colectate din taxe şi impozite pot merge doar la bugetul de stat, și nu la veniturile proprii ale unei instituții, pentru acordarea de prime.
Potrivit reprezentanților Consiliului, IMM-urile vor deveni victime sigure ale sistemului, pentru că acestea nu dispun de resurse financiare și umane necesare să le permită susținerea unor procese îndelungate pentru anularea actelor de control.
Mai mult, spun reprezentanții IMM-urilor, recompensa funcționarilor nu este dublată și de răspunderea materială a acestora pentru actele de control anulate, nefiind asigurat un minimum echilibru în acest sens.
Dacă în Codul de procedură fiscală anterior răspundeau şi funcționarii fiscali vinovați, potrivit regulilor de drept comun din contenciosul administrativ, acum, în noul Cod, funcționarii vor abuza de poziția lor, de cadrul legal neclar, de interpretări forțate în dorința de a acumula cât mai multe sume în fondul de premiere, pentru că nu vor răspunde în niciun fel. Codul de procedură fiscală reglementează exclusiv răspunderea statului pentru prejudiciile create prin acte administrative nelegale, susțin reprezentanții IMM-urilor.
De unde pot fi premiați funcționarii ANAF
ANAF poate să rețină la bugetul propriu 15% din sumele recuperate de la contribuabili. Din aceste sume vor acorda premii angajaților, pentru a-i ”cointeresa” să crească gradul de colectare, dar și pentru a-i stimula să rămână în sistem. Cei 15% vor veni din impozite, taxe și contribuții, stabilite suplimentar prin decizii de impunere, stinse prin încasare, compensare sau executare silită.
De asemenea, funcționarii ANAF pot percepe bani din obligațiile fiscale accesorii stabilite de organele fiscale, stinse prin încasare, compensare sau executare silită și din valoarea sumelor încasate din valorificarea bunurilor confiscate prin procese-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor ale ANAF.
Citește și:
Pâinea „de un leu” ar putea dispărea de pe piaţă. S-a scumpit deja în magazine