Motivele: stimularea cererii interne peste potențialul economic al țării noastră și creșterea prețului petrolului.

”Avem o stimulare a cererii peste ce poate economia să ducă. Apoi, avem factori externi, pe care nu putem să-i controlăm, precum creşterea preţului petrolului la nivel internaţional”, a spus Isărescu.

Stimularea cererii interne se traduce prin creșterea salariilor pe datorie în sistemul bugetar și acordarea de pensii speciale.

Scumpiri peste scumpiri

În februarie, BNR a crescut de la 2,9% la 3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 3,1% pentru finalul lui 2020.

În luna aprilie, inflația a ajuns la 4,11%.

Potrivit datelor Eurostat, România are cea mai mare inflație din Uniunea Europeană.

Cartofii s-au scumpit cu 32% față de decembrie, categoria alte legume şi conserve de legume a consemnat un plus de 23,61%, citricele s-au scumpit cu 13,09%, iar carburanții cu 5,56%.

Isărescu a spus că există incertitudini cu privire la prețul petrolului la nivel mondial, dar și cu privire la prețurile legumelor, respectiv cartofi, roșii, și speră că România va avea un an agricol bun pentru ca prețurile să scadă.

”BNR poate doar să tragă de timp”

Isărescu a avertizat că trebuie realizate o serie de reforme.

”S-a creat iluzia că politica monetară le rezolvă pe toate. Ţinem lucrurile sub control, nu omorâm creşterea economică, dar atât. Mai câştigăm timp, reformele structurale nu se fac peste noapte”, a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a spus că România are în continuare probleme cu lipsa investițiilor.

”Investitorii nu trebuie antagonizați”

Isărescu a mai avertizat împotriva antagonizării investitorilor din România.

”Leul este convertibil în sensul că foarte mulţi investitori ţin titluri de stat sau titluri în lei şi nu trebuie antagonizaţi, speriaţi, pentru că sunt sensibili. O definiţie, care nu este a mea, ar fi că investitorii sunt nişte animale sperioase şi nu trebuie speriate”, a mai spus Isărescu.

Șeful băncii centrale a mai spus că nu există ”motive serioase” pentru deprecierea leului, cu excepția deficitului comercial mare. Însă încrederea oferită de BNR trebuie completată cu ”politici adecvate”.

În final, Isărescu a spus că a avut o prezentare ”constructivă, dacă nu pozitivă” și a accentuat că lucrurile sunt ”ținute sub control, într-o marjă rezonabilă”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News