Avertismentul SUA

„Progresele obţinute cu greu de România în ancorarea sa în comunitatea transatlantică nu pot fi puse sub semnul întrebării de actori străini care încearcă să devieze politica externă a României de la alianţele sale occidentale”, se precizează într-un comunicat al Departamentului de Stat, semnat de purtătorul de cuvânt Matthew Miller.

Asta după ce documentele declasificate ale ședinței CSAT de pe 27 noiembrie au arătat că au existat implicări ale Rusiei în alegerile din România.

„Orice astfel de schimbare ar avea un impact negativ serios asupra cooperării SUA cu România în domeniul securităţii, în timp ce o decizie de restricţionare a investiţiilor străine ar descuraja companiile americane să continue să investească în România”, a evidențiat Matthew Miller.

Îngrijorați de implicarea Rusiei

Documentul menționează că Departamentul de Stat al SUA a urmărit atent alegerile din țara noastră.

„Suntem îngrijoraţi de raportul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) privind implicarea Rusiei în activităţi cibernetice maligne menite să influenţeze integritatea procesului electoral românesc. Datele menţionate în raport ar trebui să fie investigate pe deplin pentru a asigura integritatea procesului electoral din România”, subliniază purtătorul de cuvânt.

România este considerată un aliat puternic al NATO și este apreciată pentru contribuțiile sale.

„Printr-un parteneriat de durată, am făcut progrese importante în cooperarea noastră în domeniul apărării și parteneriatul economic și am făcut pași către călătoriile fără viză. Vom continua să lucrăm împreună pentru a păstra securitatea națiunilor noastre și prosperitatea și bunăstarea cetățenilor noștri.”, conchide Miller.

Miercuri, președintele Klaus Iohannis a aprobat declasificarea informațiilor prezentate de SRI, SIE și MAI în ședința CSAT.

SRI a raportat că a descoperit o campanie agresivă de promovare a lui Călin Georgescu, desfășurată cu încălcarea legislației electorale și folosind algoritmi de social media pentru creșterea rapidă a popularității.

SIE a raportat că România este ținta acțiunilor hibride rusești, inclusiv atacuri cibernetice, scurgeri de informații și sabotaje.

 
 

Urmărește-ne pe Google News