”Nu prea înțeleg tonalitatea asta de agresivitate. I-am spus doamnei președinte că pentru mine colaborarea interinstituțională este absolut firească. Ne putem sfătui oricând, în mine are un partener de dialog dar agresivitatea şi a se spune altceva decât este în realitate sunt lucruri pe care eu nu am de gând să le tolerez”, a declarat Ana Birchall, la finele ședinței de luni a CSM.

Declarațiile lui Birchall vizează faptul că Savonea a refuzat să mute data și ora ședinței CSM din 20 mai, la care ar fi trebuit votată Adina Florea ca șefă la secția specială.

”Am un sentiment de mâhnire”

În ce privește faptul că în ultimele trei ședințe ale CSM nu s-a putut trece la acest vot din cauza boicotării lucrărilor de către o parte a membrilor Consiliului, Birchall i-a transmis Liei Savonea că este de datoria ei să găsească o soluție acestei crize.

”Este rolul președintelui CSM să găsească un consens și să ieșim din acest impas (…) Ministrul Justiţiei va fi un partener de dialog, cu rugămintea, pe care am spus-o şi în scris, să existe acest calendar care să cuprindă o zi şi o oră şi o ordine de zi a astfel încât asemenea situaţii să nu mai aibă loc. Am un sentiment de mâhnire şi este regretabil pentru că CSM este, conform Constituţiei, garantul independenţei justiţiei. Eu sper ca acest rol să fie exercitat în continuare şi îmi cer eu scuze pentru şedinţa la care aţi văzut-o”, a declarat Ana Birchall.

Un subiect controversat

Blocajul de la CSM este cauzat de boicotarea ședințelor de către o parte a membrilor săi în încercarea de a stopa numirea Adinei Florea până când nu se ia o decizie definitivă privind existența acestei secții. La ședința de astăzi au lipsit șase dintre membrii Consiliului astfel că nu s-a putut lua nicio decizie, chiar dacă membrii prezenți au rămas la ședință. Este a treia amânare în două săptămâni a votului care o vizează pe Florea.

Șapte membri ai CSM au semnat o scrisoare deschisă către conducerea Consiliului în care au cerut suspendarea procedurii de vot până când nu va fi realizată traducerea oficială a raportului GRECO și a celui elaborat de către Comisia de la Veneția în care se cere desființarea secției deoarece ar reprezenta un mijloc de presiune și intimidare la adresa magistraților, însă cererea lor a fost respinsă.

Citește și:Ședința CSM pentru validarea Adinei Florea la conducerea secției speciale, amânată pentru a treia oară

Urmărește-ne pe Google News