Pentru ca documentele false să aibă aparența de autenticitate, autorii acestor înșelăciuni folosesc numele unor oficiali sau ofițeri din cadrul Poliției, se precizează într-un comunicat al instutuției, care detaliază modul de operare.
Totul începe cu crearea citațiilor falsificate, fiind vorba despre documente care seamană cu cele emise de Poliție. Citațiile false conțin antetul instituției, ștampile și semnături falsificate ale unor oficiali.
Citațiile sunt trimise apoi prin e-mail de pe adrese asemănătoare cu cele oficiale, iar persoanele vizate sunt acuzate de „fapte extrem de grave, precum pornografia infantilă, pedofilia sau hărțuirea sexuală, generând panică și confuzie”, precizează sursa citată.
Prin aceste citații, destinatarilor li se cere să contacteze urgent un anumit număr de telefon sau o adresă de e-mail sau să ofere informații personale sau bani «pentru a „rezolva” problema».
„Impact psihologic major asupra victimelor”
„Această formă de înșelăciune are un impact psihologic major asupra victimelor. Acuzațiile de infracțiuni sexuale sunt extrem de grave, ceea ce poate duce la panică, stres și chiar la acțiuni necugetate. Unii cetățeni pot fi tentați să ofere informații personale, financiare ori sume de bani în încercarea de a clarifica situația, ceea ce poate duce la furtul datelor cu caracter personal sau la pierderi financiare”, mai transmite Poliția Română.
Recomandările Poliției
În acest context, instituția recomandă o serie de măsuri pentru ca cetățenii să se protejeze de înșelăciuni de acest fel.
Astfel, este important ca „cererile de comunicare a unor detalii financiare (via email, poștă, reclame, apeluri telefonice etc.) să fie tratate cu suspiciune”, precum și să se verifice „dacă mesajul/apelul este legitim prin, prin apelarea directă a instituției la numărul de telefon oficial”.
De asemenea, reprezentanții Poliției avertizează că nu trebuie accesate „link-urile sau atașamentele dintr-un e-mail sau SMS nesolicitat” și că acesta trebuie șters imediat.
Alte recomandări făcute de Poliție:
- Maximizarea atenției la mesajele care conțin formule de adresare impersonale (ex: dear customer) sau greșeli gramaticale ori de scriere. Analizarea oricărui posibil detaliu care ar putea duce la depistarea unui înscris falsificat;
- Activarea și folosirea în mod constant a unei forme de autentificare în mai mulți pași, atunci când este posibil. Acești pași suplimentari pot preveni accesarea nelegitimă a contului;
De asemenea, autoritățile precizează că „în cazul în care o persoană a fost victima unei infracțiuni, poate sesiza organele de urmărire penală prin plângere, sens în care aceasta trebuie să îndeplinească condițiile de fond și formă prevăzute de art. 289 din Codul de Procedură Penală, respectiv să conțină numele, prenumele, codul numeric personal, calitatea și domiciliul ori, pentru persoanele juridice, denumirea, sediul, codul unic de înregistrare, codul de identificare fiscală, numărul de înmatriculare în registrul comerțului sau de înscriere în registrul persoanelor juridice și contul bancar, indicarea reprezentatului legal ori convențional, descrierea faptei ce formează obiectul plângerii, precum și indicarea făptuitorului și a mijloacelor de probă, dacă sunt cunoscute”.
În același timp, o plângere în formă electornică trebuie să fie „certificată prin semnătură electronică, în conformitate cu prevederile legale”.
Fotografie principală: 123rf.com
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
cenzuratul • 16.08.2024, 20:49
ah, ce placut e sa fie comentariul moderat cand spui ca mania asta prin care femeile sunt crezute fara probe a dus la cazurile astea. e gresit cand ai nevoie de dovezi cand o femeie zice ca a fost agresata
cenzuratul • 16.08.2024, 19:31
***
Acest comentariu a fost moderat pentru: încalcă regulile site-ului.
Anghel2023 • 16.08.2024, 17:19
Se vede de la o posta ca e fake prin felul cum se exprima persoana care a scris textul ala dar mai ales prin faptul ca trebuie ca tu "suspectul" sa le trimiti lor "justificarea" faptelor:D