Directiva europeană fost aprobată în 2014 şi va trebui să devină lege românească până pe 20 mai. Dacă nu va fi promulgată până atunci, România va intra în procedura de infrigement. Companiile din domeniu susţin că nu vor avea timp să facă toate modificările necesare pentru conformare.
De aproape doi ani, producătorii de țigarete cer autorităților, în mod repetat, adoptarea cât mai rapidă a legii referitoare la Directiva tutunului, explicând în toate comunicările oficiale că sunt necesare șase luni pentru adaptarea producției la noile cerințe. Astfel, pentru conformarea producției la 20 mai 2016, era nevoie ca legea și normele de aplicare să fi fost publicate până la începutul lui decembrie 2015. Ca urmare, companiile sunt deja în situație de avarie. Dacă fabricile nu vor mai putea produce, piața legală se va bloca tocmai la vară, în perioada de vârf, iar pierderile la buget vor fi, în medie, de circa 250 milioane de euro lunar, reprezentând taxe și contribuții. Comerțul ilegal cu țigarete, care a ajuns în noiembrie 2015 la 17,5%, va crește rapid, în condițiile în care produsele legale nu vor mai fi disponibile.
În aceste condiții, ”riscăm o criză a țigaretelor legale în perioada verii, când sunt cele mai mari vânzări. Dacă piața legală se blochează, România va fi inundată cu țigări produse în garaje din Ucraina, Macedonia, Moldova. După 20 mai, noi nu mai avem voie să punem pe piață decât țigări produse până la acea data, în limita stocurilor disponibile. Și nu vor fi cine știe ce stocuri, pentru că legea ne permite să creștem producția de la o lună la alta doar cu 10%”, precizează Gilda Lazăr (foto), director la o companie internațională de tutun.
FOTO: Vlad Chirea
Pentru că Directiva însăși prevede 20 mai 2016 ca dată limită de transpunere, dar și de conformare a producției la noile cerințe, România nu este într-o situație singulară. Mai multe state UE sunt în întârziere dar, de exemplu, în proiectele de transpunere, Polonia și Danemarca prevăd perioade de tranziție necesare producției de până la nouă luni, pentru a nu pune în pericol veniturile la buget.
Producătorii au arătat astăzi, practic, de ce sunt necesare șase luni pentru adaptarea producției la cerințele Directivei tutunului, care nu a fost încă transpusă în legislația națională. Reprezentanții fabricii de tutun de pe platforma Pipera au explicat în detaliu etapele și timpul alocat pentru fiecare operațiune de pregătire și tipărire a ambalajelor, operațiuni executate în străinătate, de furnizori globali, precum și în ce constă producția propriu-zisă, adică fabricarea și împachetarea țigaretelor, în fabricile producătorilor de tutun din România.
Pe piața locală sunt produse și comercializate circa 150 de sortimente de țigarete. Anul trecut, în România, au fost fabricate circa 1,2 miliarde de pachete de țigarete. Toate ambalajele necesare producției au fost concepute și tipărite în străinătate de către furnizori specializați.
Înainte de tipărire, trebuie pregătite desenele tehnice și ștanțele cu avertismentele de sănătate și adaptate designul și grafica pentru fiecare dintre cele 150 de sortimente. Această pregătire este făcută de doar două companii globale care deservesc toți producătorii de tutun din Europa.
Directiva europeană va elimina tutunul cu arome speciale, precum cel mentolat şi tutunul cu aditivi şi va întinde avertismentele de sănătate pe cel puţin 65% din suprafaţa pachetului de ţigări, pe faţă şi pe spatele pachetului. În prezent, avertismente sub formă de text sunt de 30% pe faţă şi de 40%, plus un chenar pe cealaltă faţă.