Avertisment al USR la Codul Administrativ. Senatoarea Florina Presadă susţine că PSD vrea „să devalizeze patrimoniul local”. Mai exact, social-democraţii vor să reia o propunere mai veche a Gabrielei Firea, anume ca deciziile în Consiliile locale să fie luate cu majoritate simplă (50%+ 1), nu cu majoritate calificată (2/3).
„PSD nu renunță la intenția de a anihila opoziția în consiliile locale pentru a permite baronilor să profite de pe urma patrimoniului comunităților din România. Prin noul proiect de Cod Administrativ, toate deciziile consiliului local se vor lua cu 50%+1, inclusiv cele ce privesc concesionarea, înstrăinarea sau darea în folosință a patrimoniului comunităților. Această modificare deschide calea abuzurilor și arbitrariului în gestionarea bunurilor publice ce vor ajunge să fie vândute ori concesionate unor clienți politici”, a transmis Florina Presadă.
Ideea nu este nouă. Pe vremea când Gabriela Firea era senator PSD, ea a propus un astfel de proiect de lege, care este blocat în comisiile parlamentare. Mai mult, USR susţine că o astfel de modificare ar ajuta în mod direct PSD, având în vedere că în Consiliul General al Primăriei Capitalei, coaliţia de guvernare nu are majoritate calificată.
„Prin această propunere legislativă, cetătenii reprezentați de opoziție nu mai sunt parte din decizia publică privind patrimoniul comunitătilor. Prin majoritatea de 2/3, legea obligă la dialog și consens, proiectele cu adevărat utile pentru comunitate obținând această majoritate, eventualele blocaje apărute fiind depăsite în urma unor lărgi dezbateri în comunitate. Deciziile privind patrimoniul erau singurele care aveau nevoie și de opoziție pentru a fi adoptate. Reprezentarea vocilor și intereselor de către o multitudine de formațiuni politice în consiliile locale și județene devine o formă fără fond, ducând la inutilitatea existenței unei diversităti politice în forurile deliberative locale”, a mai scris Presadă, pe pagina sa de Facebook.
Comisia specială lucrează, în această perioadă, la elaborarea unui Cod administrativ, iar printre propunerile avansate se numără multe controversate. Una dintre ele vizează introducerea pensiilor speciale pentru aleşii locali.
Citeşte şi: Ce este Pilonul II de pensii, ”pușculița” cu 43 de miliarde de lei la care râvnește Guvernul