Stefan Wolff, profesor de securitate internațională la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie, și Tetyana Malyarenko, profesoară de securitate europeană la Universitatea Națională din Odesa, au scris, pentru The Conversation, un articol despre impactul corupției din Ucraina asupra viitorului țării aflate în război.
Ei susțin că toate aceste probleme de la vârful puterii vor convinge Occidentul că ucrainenii nu vor putea să câștige războiul pornit de Rusia. Iar reacțiile populiștilor de dreapta și nu numai vor pune în pericol sprijinul financiar esențial acum pentru țara vecină.
De exemplu, Viktor Orbán, premierul Ungariei și președintele partidului de dreapta Fidesz, a blocat, în decembrie, ajutorul pentru Ucraina. Dar de curând a fost forțat de liderii europeni să accepte acordul financiar.
Un scandal recent din Ucraina are legătură cu Ministerul Apărării de acolo. 100.000 de obuze pentru mortier, piesă folosită la lansarea de proiectile, în valoare de aproximativ 40 de milioane de dolari, au fost plătite, dar n-au mai fost livrate, mai scrie The Conversation.
Cea mai coruptă țară europeană, după Rusia și Azerbaidjan
La scurt timp după publicarea acestei știri însă, Ucraina a obținut cel mai bun loc din istoria sa în ce privește indicele anual de percepție a corupției, realizat de Transparency International, ONG pentru combaterea corupției.
Modificarea poziției în clasament arată că măsurile președintelui ucrainean Zelenski împotriva corupției au avut rezultate, scriu profesorii universitari. „Cu toate acestea, cu excepția Rusiei și a Azerbaidjanului, nicio altă țară europeană nu este percepută ca fiind mai coruptă decât Ucraina”, precizează ei.
Faptul că se cunosc toate aceste aspecte privind corupția din Ucraina face țara vulnerabilă, într-o perioadă în care depinde de ajutor militar și financiar constant de la Occident, se mai arată în articol.
Mai multe partide politice vor continua să profite de această vulnerabilitate. De la euroscepticii din Ungaria și Slovacia, la populiștii de dreapta ai AfD, din Germania, și la republicanii din SUA. Ei au susținut deja că n-ar trebui prelungit sprijinul pentru ucraineni, pentru că cei de la conducerea țării sunt corupți; prin urmare, n-ar folosi fondurile primite pentru câștigarea războiului cu Rusia. Mai mult, occidentalii sunt deja dezamăgiți de modul în care au evoluat lucrurile pe câmpul de luptă în 2023.
Ucrainenii au mai puțină încredere în Zelenski
În același timp, Zelenski a pierdut din popularitate în țara lui. Iar scandalurile repetate de corupție de la vârful puterii ridică întrebări dacă și-a împlinit sau nu una dintre principalele promisiuni electorale din 2019, după cum scrie și think tank-ul american Brookings. Până acum, președintele a consolidat agențiile anticorupție și a vorbit deschis despre problemele cu care se confruntă Ucraina.
E o perioadă în care se adâncesc diviziunile politice de la Kiev, ceea ce nu e favorabil pentru Zelenski. Cu atât mai puțin acum, când există deja numeroase dezbateri cu privire la strategia de război, iar conducerea politică și cea militară sunt în dezacord.
Un sondaj din decembrie a arătat, potrivit Kyiv Independent , că 62% dintre ucraineni au încredere în Zelenski, iar 88% au încredere în Zalujnîi. Cel de-al doilea a fost generalul armatei ucrainene. Acesta a avut mai multe neînțelegeri cu președintele și, acum câteva zile, Zelenski l-a anunțat pe șeful armatei că a fost demis.
„Scandalul de corupție și fisura de la vârful puterii nu vor restabili încrederea occidentală cu privire la faptul că Ucraina poate evita înfrângerea”, scrie The Conversation. „Dacă nu se fac progrese reale în lupta împotriva corupției, probabil va slăbi și electoratul pro-occidental de la care Zelenski are cea mai mare susținere. (…) De una singură, corupția nu va distruge Ucraina, dar în mijlocul unui război ar putea fi ultima picătură care să facă asta, din cauza efectelor în lanț pe plan intern și extern”.
Danics68 • 10.02.2024, 18:32
Foarte interesant acest articol. Suspiciunile de corupție pot conduce la retragerea sprijinului pentru acest război. Din păcate!
CititorLibertatea2023 • 10.02.2024, 10:47
care mai de care isi apara locul de munca,sau incearca sa iasa in fata sa se evidentieze facand propaganda pro-razboi.