Rezultatele cercetării, publicate în revista Atmosphere, au arătat că după ce sobele au stat aprinse patru ore, cantitatea de particule nocive din locuințe a crescut, în medie, de trei ori.

Conducătorul studiului, Rohit Chakraborty, de la Universitatea din Sheffield, susţine că persoanele în vârstă şi copiii sunt cei mai vulnerabili la noxele rezultate în urma arderii lemnului în sobe şi recomandă evitarea utilizării acestora.

De asemenea, autorii studiului susţin că vânzarea sobelor ar trebui să conţină un avertisment cu privire la riscurile pentru sănătate.

Pe timpul funcționării sobelor, în timpul studiului, nivelul particulelor periculoase pentru sănătate înregistrate în aer a ajuns la un minim de 27 și un maxim de 195 micrograme pe metru cub de aer. Limita admisă de Organizația Mondială a Sănătății este de 25 de micrograme pe parcursul a 24 de ore.

Cercetarea a fost realizată în 19 case din Sheffield, pe parcursul a 30 de zile.

Aproape 16% dintre gospodăriile din sud-estul Angliei folosesc lemnul pentru încălzirea locuinţei și 18% în Irlanda de Nord, conform datelor guvernamentale din 2016. Aproximativ 175.000 de sobe pe lemne sunt vândute anual.

În România, procentul e mult mai mare.

În urmă cu un an, datele Institutului Naţional de Statistică arătau că numărul gospodăriilor care utilizează lemnul de foc ca mijloc de încălzire este de 3,415 milioane, reprezentând 45,71%, din totalul gospodăriilor înregistrate la nivel naţional, potrivit Adevărul.

În ce priveşte mediul rural, numărul locuinţelor care utilizează lemnul de foc ca mijloc de încălzire este de 2,773 milioane, ceea ce reprezintă 85% din totalul locuinţelor înregistrate în mediul rural.

Urmărește-ne pe Google News