„În ceea ce priveşte Republica Moldova, reiterez poziţia României: parcursul european este singura şi cea mai sigură cale către reformarea profundă a instituţiilor, de natură să aducă beneficii palpabile cetăţenilor săi. Din păcate, aşa cum am mai spus, nu suntem deloc convinşi că actualul Guvern de la Chişinău îşi propune acest obiectiv”, a spus Klaus Iohannis, la întâlnirea cu ambasadorii străini.
Guvernul de la Chişinău, condus de Maia Sandu, a fost demis în noiembrie 2019 de Parlament prin moţiune de cenzură.
În locul guvernului pro-european, partidul președintelui Igor Dodon și Partidul Democrat au susținut instalarea unui Executiv socialist, condus de premierul Ion Chicu.
Șeful statului a subliniat încă o dată și faptul că România nu își va continua sprijinul financiar decât pentru proiectele cu impact local și de interconectare.
”De aceea, vom continua doar proiectele de sprijin care sunt dedicate direct cetăţenilor, proiectele cu impact la nivel local şi proiectele de interconectare strategică. Vom relua cooperarea deplină doar atunci când vom vedea la nivel guvernamental acţiune concretă îndreptată spre continuarea parcursului european, a procesului de reformă, cu precădere în domenii precum justiţia, administraţia şi combaterea corupţiei, de natură să asigure un parcurs democratic şi predictibilitate în plan intern şi extern”, a spus Iohannis, la întâlnirea cu şefii misiunilor diplomatice străine acreditaţi la Bucureşti, desfăşurată la Palatul Cotroceni.
De la Chișinău, Igor Dodon i-a răspuns omologului său român.
„Noi stimăm partenerii noștri români, frații de peste Prut. Noi pledăm pentru relații bune și vom continua relații bune cu statul vecin care este partenerul strategic numărul 1. La aspectul comerț bilateral este numărul 1 România. Avem mai multe proiecte comune care trebuie să fie implementate. Relațiile dintre țările noastre trebuie să continue, indiferent de cine se află la guvernare la Chișinău sau București. Cetățenii Republicii Moldova acest lucru și-l doresc”, a declarat Dodon.