O echipă a FMI, condusă de către coreeanul Jaewoo Lee, s-a aflat în ultimele două săptămâni în România pentru a face o analiză asupra economiei țării noastre.
Astfel de analize au loc an de an, în baza statului de membru al FMI, instituția făcând astfel de rapoarte pentru fiecare țară a lunii.
”Creşterea economică, bazată pe consum, a rămas puternică, crescând veniturile oamenilor spre nivelor celor din statele mai dezvoltate ale Europei. Totuşi, dezechilibrele macroeconomice s-au adâncit: deficitul fiscal şi cel de cont curent au crescut, iar presiunea inflaţionistă a crescut din nou”, se arată în raport.
”Consolidare fiscală”
FMI avertizează că, fără o schimbare a politicilor guvernamentale, pensionarii și persoanele sărace vor suferi.
”Este nevoie de un mix de politici mai echilibrat pentru a reduce acest risc: în primul rând, este nevoie de o consolidare fiscală, de politică monetară mai aspră şi o mai mare flexibilitate a cursului de schimb”, se arată în raport.
Consolidarea fiscală este un eufemisc pentru stoparea majorărilor salariale și de pensii, dar și pentru creșteri de taxe pentru echilibrarea deficitului.
FMI mai atrage atenţia că o creştere rapidă a pensiilor ar putea duce la un avans semnificativ al cheltuielilor guvernamentale, ceea ce ar reduce puternic bugetele alocate investiţiilor și unor domenii precum Sănătatea şi Educaţia.
Modernizarea Fiscului
FMI mai cere și creșterea colectării taxelor de către Fisc, plus modernizarea sistemului IT al acestuia.
România a renunțat la un contract cu Banca Mondială pentru modernizarea ANAF. Sistemele Fiscului au cedat de mai multe ori la începutul acestui an.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!