Instituția arată că resursele de gaze nu sunt partajate între state, iar prețurile nu vor fi ținute în mod artificial jos, orice acțiune a Rusiei de a întrerupe livrările va duce la contracții economice în Cehia, Ungaria, Slovacia și Italia.
Un procent de 42% din importurile de gaze ale Uniunii Europene vin din Rusia, conform FMI.
Pentru opt state, importurile din Rusia sunt peste 50% din importurile totale.
Gazprom ar trebui să reia alimentarea joi
Gazprom a închis în data de 11 iunie livrările prin gazoductul Nord Stream 1, care leagă Rusia de Germania pe sub Marea Neagră, pentru lucrări de mentenanță.
Însă o sistare totală din partea Rusiei a devenit tot mai probabilă, în urma invadării Ucrainei.
Livrările ar trebui să fie reluate prin Nord Stream 1 începând de joi, dar Gazprom a început deja să notifice clienții din Europa invocând „forța majoră”.
Consumul de gaze a scăzut cu 9% în Europa, ceea ce a dus mai departe la reducerea Produsului Intern Brut (PIB) al UE cu 0,2%, potrivit FMI. Conform simulărilor instituției, fără măsuri de limitare a efectelor, daunele ar putea fi și mai mari la iarnă.
UE va cere scăderea consumului de gaze
Conform publicației, Bruxelles-ul va cere statelor-membre să scadă consumul de gaze „imediat”.
Calculele FMI arată că economia europeană poate manageria reducerea cu 70% a livrărilor, dar ar putea exista penurii dacă un embargo total ar fi implementat.
Cele mai afectate state vor avea acces la procente între 15 și 40% din nevoile lor.
Ungaria, Slovacia și Cehia au o pondere mare a gazului rusesc, în vreme ce Italia este vulnerabilă din cauza producției de electricitate pe gaze, combustibil folosit în proporții mari.
Ce ne-ar afecta cel mai mult
Cel mai mare impact negativ ar fi dacă statele europene nu vor partaja resursele între ele, atât din cauza problemelor de alimentare, cât și din cauza acumulării de către state a gazelor pentru uz propriu.
De asemenea, ar avea un impact și dacă guvernele vor proteja consumatorii de scumpiri și nu vor limita consumul pentru încălzire.
FMI vrea ajutoare pentru cazurile sociale
FMI recomandă guvernelor care vor să protejeze gospodăriile vulnerabile să ofere subvenții sau să crească veniturile. Acest lucru ar stimula oamenii să limiteze consumul de gaze.
Dacă Europa arată solidaritate și își integrează piața sa în piața globală de gaze naturale, atunci Rusia nu va putea să împingă UE într-o recesiune serioasă.
Cel mai optimist scenariu
În cel mai optimist scenariu, o oprire totală a gazelor va reduce PIB-ul UE cu doar 0,4%, în vreme ce Ungaria va suferi o contracție de peste 1%.
Comisia Europeană va prezenta săptămâna viitoare ținte voluntare de reducere a consumului de gaze, în contextul temerilor că solidaritatea nu există între statele membre.
Alegeri dure
Îngrijorarea este că țări precum Germania vor avea de ales între închiderea unei mari părți a industriei și alimentarea statelor vecine, astfel încât populația să nu înghețe.
Modelul de calcul al FMI este făcut să prezinte beneficiile partajării resurselor, susține publicația economică britanică.