În ultimele cinci zile au fost temperaturi caniculare în toată țara, iar valul de căldură va persista până la jumătatea săptămânii următoare, în special în sudul țării.

Temperaturile de peste 36 de grade produc și disconfort termic accentuat, ceea ce înseamnă că temperatura din aer este resimțită de corp cu câteva grade în plus.

Copiii, cu risc crescut de deshidratare în zilele caniculare

Printre cei cu risc crescut de deshidratare în zilele caniculare sunt copiii. Medicii îi avertizează pe profesorii care însoțesc copii în tabere că trebuie să se asigure că aceștia beau suficiente lichide pentru a nu se deshidrata și că primesc alimente proaspete, care nu au stat la căldură.

De asemenea, copiii nu trebuie să stea la soare între orele 11.00 și 18.00, să fie atent supravegheați când se scaldă și să se joace doar în locurile cu umbră.

Sfaturile medicilor pentru zilele caniculare: Un pahar de apă la fiecare 15 minute, multe fructe și legume, fără cafea, vin, bere și sucuri carbogazoase

Medicii spun că, în zilele caniculare, organismul are nevoie de 1,5 – 2 litri de lichide, care trebuie băute înainte să apară senzaţia de sete, respectiv un pahar de apă la fiecare 15 – 20 de minute. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

De asemenea, trebuie consumate multe fructe şi legume proaspete, printre care pepene galben, pepene roşu, prune, castraveţi și roşii, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.

Vinul și berea trebuie evitate pentru că favorizează deshidratarea şi reduc capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Nici cafeaua, ceaiul, sucurile carbogazoase nu trebuie consumate ]n zilele caniculare, pentru că acestea sunt diuretice.

Pe parcursul zilei sunt recomandate duşurile calduţe, după care apa de pe corp să nu fie ștearsă.

Aparatul de aer condiționat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

Medicii le mai recomandă celor care sunt nevoiți să iasă din casă între orele 11.00 și 18.00 să poarte pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Sportul în aer liber, grădinăritul și alte activități care necesită un consum mare de energie trebuie evitate în orele în care sunt temperaturi de peste 35 de grade.

Persoanele cu afecțiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune trebuie să consulte medicul curant, pentru a le adapta schema terapeutică în zilele caniculare.

Urmărește-ne pe Google News