„În momentul de faţă, întrebarea-cheie este dacă Omicron va înlocui Delta. Co-circulaţia lor ar crea un risc real de recombinare, din care poate rezulta un virus cu transmisibilitate crescută şi patogenitate mai mare”, scrie Cristian Apetrei, pe Facebook, unde citează date din studiul realizat de o echipă a Universităţii din Hong Kong.

Potrivit studiului, varianta Omicron s-a înmulţit de 70 de ori mai mult decât Delta şi varianta originală a coronavirusului în țesutul bronhiilor, ceea ce permite transmiterea virusului mai ușor.

Pe de altă parte, în alveole, Omicron „replică de 10 ori mai puţin eficient decât Delta şi Wuhan, ceea ce probabil sugerează o infecţie mai puţin patogenă, adică o boală mai puţin severă”, precizează Cristian Apetrei.

Potrivit acestuia, rezultatele studiului din Hong Kong trebuie privite cu o oarecare reţinere, deoarece severitatea unei boli nu este determinată doar de replicarea virusului, ci şi de răspunsul organismului la infecţie.

„De asemenea, autorii asiatici subliniază că o infecţie care are o capacitate de transmitere excepţională (ca Omicron) poate avea un impact masiv asupra sistemelor de sănătate, chiar dacă virusul este în sine mai puţin patogenic”, mai scrie medicul Cristian Apetrei.

Profesorul român din SUA a mai atras atenția asupra unui lucru legat de SARS-COV-2. „Un studiu despre un coronavirus care circulă de 56 de ani arată că nu vom învinge COVID decât prin vaccinare”, a spus dr. Cristian Apetrei, explicând apoi, pe larg, ce au arătat testele făcute pe coronavirusul 229E, secvențiat prima dată în 1965, și de ce imunitatea naturală este ineficientă în fața mutațiilor.

Urmărește-ne pe Google News