Gazul bogat în carbon, produs din creșterea animalelor, puțurile de gaz de șist și extracția convențională de petrol și gaze, încălzește planeta mult mai repede decât dioxidul de carbon.
Experții spun că are un „potențial de încălzire” de 80 de ori mai mare decât dioxidul de carbon, dar are o viață mai scurtă în atmosferă, persistând aproximativ un deceniu înainte de a se transforma în dioxid de carbon.
Durwood Zaelke, președinte al Institutului pentru Guvernare și Dezvoltare Durabilă și evaluator principal pentru IPCC, a declarat că reducerea drastică a emisiilor de metan e probabil singurul mod de a preveni creșterile de temperatură cu 1,5 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale, dincolo de care vremea extremă va deveni normalitate și „puncte de cotitură” ar putea fi atinse.
Reducerea metanului eliberat în atmosferă este cea mai mare oportunitate pe care o avem pentru a încetini încălzirea globală. Trebuie să ne ocupăm de această urgență.
Durwood Zaelke:
Zaelke a afirmat că factorii de decizie politică trebuie să țină seama de constatările IPCC privind metanul înainte de discuțiile climatice de la ONU, care vor avea loc la Glasgow, în noiembrie: „Trebuie să vedem la Cop26 o recunoaștere a acestei probleme, că trebuie să facem ceva în acest sens”.
Reducerea metanului ar putea echilibra impactul pe care îl are eliminarea treptată a cărbunelui – un obiectiv-cheie la Cop26 -, deoarece, deși este cel mai murdar combustibil fosil și a provocat creșteri accentuate ale emisiilor în ultimii ani, cărbunele are un efect climatic perfid: particulele de sulf pe care le produce protejează Pământul, într-o oarecare măsură, de încălzire, prin devierea luminii solare.
Aceasta înseamnă că efectul imediat al reducerii utilizării cărbunelui ar putea fi creșterea încălzirii globale, deși, pe termen mediu și lung, ar duce la protejarea Pământului.
Zaelke a explicat cum reducerea metanului ar putea compensa acest lucru: „Defosilizarea nu va duce la răcire până în 2050. Dar sulful care cade din atmosferă va elimina încălzirea care este deja în sistem”, a spus el.
Trebuie să ne gândim la schimbarea climatică exact ca la un maraton. Reducerea dioxidului de carbon nu va duce la stoparea încălzirii globale în, să zicem, zece ani, iar în acest timp, noi ne vom epuiza resursele care ne mențin în cursă și nu vom mai putea alerga. Reducerea metanului ne dă timp și ne ajută să rămânem în cursă.
Durwood Zaelke:
Nivelul de metan a crescut brusc în ultimii ani, din cauza extragerii gazului de șist, a forării după petrol și a producției de carne. Anul trecut, emisiile de metan au crescut cu o cantitate-record, arată programul ONU pentru mediu.
Conform datelor culese cu ajutorul sateliților, unele dintre sursele-cheie de metan sunt puțurile de petrol și gaze din Rusia. Gazul poate fi extras folosind tehnici moderne, care elimină aproape toate emisiile de metan. Însă în timp ce țări precum Qatar au în vedere acest aspect, Rusia, care este parte la acordul climatic de la Paris din 2015, dar care a depus eforturi mici pentru a-și reduce emisiile, are unele dintre cele mai slabe infrastructuri.
„Astăzi, mai mult de 40% din gazul din UE este metan din Rusia, ceea ce este mai rău decât cărbunele pentru climă”, a declarat Paul Bledsoe, fost consilier pe domeniul climei în mandatul lui Bill Clinton, acum membru la Progressive Policy Institute din Washington.
„UE ar trebui să înceapă să măsoare și apoi să reglementeze emisiile de metan din toate importurile sale de gaze naturale, pentru a începe o curățare a gazelor naturale la nivel global”, a afirmat Bledsoe.
Zaelke a cerut guvernelor lumii să ia în considerare încheierea unui nou acord, care să-l completeze pe cel de la Paris și care să acopere metanul și să impună țărilor să își reducă semnificativ emisiile. „Presupun că va trebui să avem un acord global pe metan”, a spus el.
Metanul este produs și prin topirea permafrostului și au existat indicii că valul de căldură siberian ar putea crește emisiile de gaze.
Cu toate acestea, experții sunt de părere că emisiile la scară largă provenite din topirea permafrostului sunt încă departe, în timp ce emisiile de metan din agricultură și industrie sunt o realitate ce trebuie abordată acum.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro