Infecțiile cu coronavirus au afectat, în ultimele 3 luni, peste 120 de state și teritorii, au îmbolnăvit aproape 130.000 de oameni și au dus la decesul a peste 4.700 de persoane.
România este printre țările afectate, cu 48 de cazuri de coronavirus confirmate, dar fără decese.
Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, le-a transmis joi ambasadorilor ONU de la Geneva că pandemia COVID-19 este „controlabilă”.
Tedros Adhanom Ghebreyesus a avertizat însă că problemele de acum se pot agrava dacă guvernele nu iau în serios ameninţarea noului coronavirus, scrie Agerpres, care citează EFE.
„Aceasta este o pandemie controlabilă, însă acele ţări care decid să renunţe la măsurile fundamentale de sănătate publică se pot lovi de o problemă mai mare, cu un cost mai mare pentru sistemul sanitar”, a spus directorul OMS.
El a explicat și decizia declarării pandemiei COVID-10, arătând că nu a fost doar un răspuns la extinderea rapidă a bolii, ci s-a urmărit ridicarea nivelului de alertă globală şi adoptarea de către toate statele a unor măsuri drastice de limitare a extinderii infecției.
„În pofida avertismentelor noastre frecvente, suntem profund preocupaţi de faptul că unele ţări nu înfruntă ameninţarea cu un nivel de angajament politic necesar pentru a fi controlată”, a spus directorul OMS, care nu a dorit să dea exemple de ţări a căror gestionare a crizei a fost ineficientă.
El a explicat că prin declararea pandemiei s-a urmărit ”dublarea eforturilor” împotriva coronavirusului prin măsuri care să protejeze sănătatea oamenilor, să respecte drepturile fundamentale, dar și să prevină efectele negative asupra economiei şi societăţii.
Directorul OMS a recunoscut că, acum, transmiterea infecției cu coronavirus nu poate fi oprită, dar a subliniat că poate fi limitată prin măsuri de sănătate publică, aici intrând testarea tuturor cazurilor suspecte, inclusiv a celor care nu prezintă simptome precum tuse şi febră şi care nu au călătorit într-o țară cu un număr mare de persoane infectate cu coronavirus.