Specialistul le recomandă părinților să ia foarte în serios purtarea măștii de către copiii lor la școală.
„Aceasta nu este o declarație politică sau o încălcare a libertăților voastre. Este un dispozitiv medical care salvează viața. A le cere copiilor să poarte o mască este incomod, dar copiii sunt destul de rezistenți. Știm că este posibil ca cei mai mici de 12 ani să se infecteze și, dacă nu avem măști în școli, acest virus se va răspândi mai mult”, avertizează Francis Collins.
Dacă măsurile de protecție nu vor fi respectate, se va ajunge la apariția de focare în școli și „copiii vor trebui să se întoarcă la cursurile online ceea ce este primul lucru pe care vrem să-l împiedicăm”, a mai declarat Collins.
Subliniind că învățământul online pe care elevii l-au experimentat mai bine de un an are consecințe negative asupra dezvoltării lor, Francis Collins mai spune că adulții „ar trebui să depună toate eforturile pentru a se asigura că cei mici se pot întoarce în clase. Și cel mai bun mod de a face asta este să vă asigurați că măștile sunt purtate de elevi, de personal, de toată lumea”.
La rândul lui, dr. Anthony Fauci, consilier medical șef al președintelui american, Joe Biden, a susținut că cea mai bună metodă prin care copiii pot fi protejați de infectarea cu coronavireus este ca în jurul lor să fie cât mai mulți adulți vaccinați anti-COVID.
„Să-i înconjurăm cu cei care pot fi vaccinați, oricine ar fi aceștia. Profesori, personalul din școli, oricine, vaccinați-i”, a îndemnat Fauci.
Și dr. Scott Gottlieb, fost consilier în cadrul Food and Drug Administration (FDA), a avertizat că școlile pot deveni surse de transmitere comunitară a virusului, mai ales în condițiile apariției variantelor mult mai contagioase ale coronavirusului.
Avertismentele specialiștilor americani vin în contextul în care SUA înregistrează în acest moment cel mai mare număr de copii spitalizați cu COVID-19, de la începutul pandemiei, 1.450. Situația este pusă pe seama răspândirii variantei Delta, extrem de transmisibilă, care se suprapune cu faptul că vaccinurile nu sunt încă autorizate pentru copiii sub 12 ani.
În plus, medicii pediatri americani sunt îngrijorați de faptul că, „de data aceasta, copiii care sunt în spital sunt mai numeroși, dar și mai grav bolnavi”.
În acest moment, 90 de milioane de americani sunt în continuare nevaccinați anti-COVID-19.
Care este situația din România
În ceea ce privește cazul României, ritmul vaccinării este în continuare scăzut, duminică fiind înregistrat cel mai slab bilanț al imunizărilor din ultimele opt luni – 6.871 de vaccinări în 24 de ore.
Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) a anunțat în bilanțul transmis luni, 9 august, că 12.816 persoane s-au vaccinat împotriva COVID în ultimele 24 de ore.
Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat recent că în România, școala va începe cu prezență fizică în data de 13 septembrie.
„Asta este decizia la acest moment. (…) Dacă vom avea o evoluţie nesperată din punct de vedere epidemiologic, avem pregătite scenariile de funcţionare”, a precizat Sorin Cîmpeanu.
Foto: EPA