Osterholm consideră că valul inițial reprezintă doar o parte din boală și că vor mai urma valuri ucigașe, a notat USA Today.
„Acest virus va continua să se manifeste până când infectează cât de mult va putea”, a declarat Osterholm, luni.
Cu siguranță nu va încetini până când va ajunge la 60 până la 70% din populație, numărul care ar crea imunitate și ar stopa răspândirea virusului.
Chiar dacă noile cazuri încep să se estompeze în această vară, ar putea fi un indicator că noul coronavirus urmează un model sezonier, similar gripei”, a mai avertizat Osterholhm.
În timpul gripei spaniole, ale doilea val a fost mult mai sever
În timpul pandemiei de gripă spaniolă începută din 1918, care a îmbolnăvit o treime din populația lumii, New York și Chicago au fost lovite cu putere în primul val de boală, care a ocolit în mare parte alte orașe precum Boston, Detroit, Minneapolis și Philadelphia.
Al doilea val de boală a fost mult mai sever la nivel național. Dacă acest COVID-19 se retrage doar pentru a reveni la toamnă, numărul de cazuri ar putea să-l depășească pe cel actual și să copleșească spitalele care trebuie să se ocupe de cazuri de gripă și virusuri respiratorii.
Mai mult, națiuni asiatice, cum ar fi Coreea de Sud și Singapore, care s-au lăudat pentru controale stricte și testări rapide pentru a evita daunele în timpul primului val, ar putea fi vulnerabile la a doua val de infecții, a mai menționat specialistul în boli infecțioase.
„Mai e mult până la vârful pandemiei. S-a văzut cât de multă durere, suferință, moarte și câte perturbări economice am avut până la acest procent, între 5 – 20%, de persoane infectate … Este o cale lungă până la 60 până la 70%”, a adăugat specialistul
Specialiștii spun că există diferențe cheie între COVID-19 și gripă. Perioada medie de incubație pentru noul virus este de cinci zile, comparativ cu doar două zile pentru gripă, potrivit unui raport al Centrului pentru Cercetări Boli Infecțioase care compară pandemiile.
Perioada de incubație mai lungă și o rată de transmisie mai mare arată că virusul COVID-19 se răspândește mai ușor decât gripa.
Vaccinul e soluția
Până acum, Statele Unite ale Americii reprezintă cel mai afectat stat, cu 1.386.000 de cazuri de infectări și 82.000 de decese.
La nivel mondial s-au înregistrat 4.270.000 de infectări și 287.000 de morți.
Statul New York a fost cel mai puternic lovit cu peste 26.000 de decese, iar testarea preliminară a anticorpilor sugerează că aproximativ 20% dintre locuitorii din zona New York au fost infectați.
Osterholm a mai spus că doar un vaccin eficient poate încetini virusul înainte ca un segment suficient de mare din populație să se infecteze și să dezvolte un anumit nivel de imunitate.
Chiar dacă un vaccin funcționează, a spus Osterholm, nu se știe dacă ar fi suficient de durabil pentru a conferi o protecție de lungă durată în fața virusului SARS CoV-2, care provoacă COVID-19.