Expertul ucrainean Daniel Mecineanu consideră că riscul unor explozii nucleare lângă frontierele Ucrainei cu UE nu poate fi neglijat. În același timp, bombardamentele Kremlinului se desfășoară conform unui plan, având ca scop să depopuleze Ucraina și să demotiveze rezistența militară. Specialistul susține că Ucraina are nevoie de un „Rammstein” energetic pentru a rezista în continuare și a evita pustiirea orașelor mari, adică de un format internațional care să presupună oferirea de echipamente pentru energie pe modelul celui care presupune oferirea de echipamente militare.

Daniel Mecineanu este inginer în energetică, cercetător în domeniul energiei, specialist în centrale electrice, rețele electrice și energie regenerabilă, cu studii în Ucraina și Franța. Este etnic român, originar din regiunea Odesa, și a reușit să-și facă o carieră pe teritoriul UE în domeniul cercetării și ingineriei electrice.

Avertismentul unui inginer de etnie română din Odesa: În orașele mari din Ucraina va fi imposibil de locuit, dacă rușii vor continua să distrugă sistemul energetic  
Daniel Mecineanu

Terorism energetic în inima Europei

„Planul Rusiei era să ocupe pas cu pas noi teritorii ucrainene, noi porțiuni ale rețelelor electrice, dar nu a reușit. Când au văzut că nu pot avansa pe cale militară, au început să recurgă la metode evidente de terorism energetic, bazat pe ură”, afirmă pentru Libertatea Daniel Mecineanu.

Specialistul spune că Ucraina nu publică multe informații despre consecințele reale ale atacurilor rusești asupra propriului sistem electric, însă tendințele generale sunt mai mult decât triste. 

Kremlinul are un plan, bombardamentele nu sunt deloc haotice

Avertismentul unui inginer de etnie română din Odesa: În orașele mari din Ucraina va fi imposibil de locuit, dacă rușii vor continua să distrugă sistemul energetic  
Angajați ai Ukrenergo repară daunele cauzate de bombardamentele rusești la o substație de înaltă tensiune din centrul Ukrainei, 10 noiembrie 2022. Foto: Profimedia

„La început, în octombrie, au bombardat substațiile și transformatoarele, legătura dintre sistemul național și cele locale, adică sistemul de distribuire. Vorbim de liniile mari care leagă centralele cu sistemul și restul încrengăturilor. S-a pierdut o serie de legături în interiorul sistemului electric. A urmat bombardarea unor surse de producere a energiei electrice în multe regiuni. Au apărut pene de curent, apoi întreruperi planificate, mulți au rămas în întuneric”, arată Daniel Mecineanu, precizând că Kremlinul are un plan clar de distrugere a sistemului electric ucrainean.

Gafa grupării pro-ruse care a salvat referendumul din Republica Moldova
Recomandări
Gafa grupării pro-ruse care a salvat referendumul din Republica Moldova

Specialistul de etnie română susține că bombardamentele din 15 noiembrie au aprofundat și mai mult problemele Ucrainei, fiind vizate alte substații, în special din vestul țării.

La două centrale nucleare din vestul Ucrainei au fost oprite reactoarele, în urma bombardamentelor

În vestul Ucrainei funcționează două centrale nucleare mari: cea de la Rovno, mai aproape de frontiera cu Belarus și Polonia, și cea de la Hmelnițki, aflată la 230 de kilometri de frontiera cu România.

În timpul ultimei bombardări masive cu rachete a Ucrainei, Rusia a defectat sau a deteriorat parțial unele substații ale celor două centrale nucleare din vest.

„Nu au fost bombardate centralele, ci substațiile. Centralele au pierdut legătura cu sistemul electric național. A fost pornită alimentarea cu ajutorul generatoarelor diesel. Este exact ceea ce se întâmpla la Zaporojie în vara anului curent”, povestește inginerul ucrainean de etnie română.

La 16 noiembrie directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Mariano Grossi, a anunțat că la centralele nucleare din vestul Ucrainei au fost oprite reactoarele în regim de urgență în urma bombardamentelor cu rachete ale Rusiei.

Centrala nucleară Hmelnițki, aflată la 230 de kilometri de frontiera cu România, a pierdut legătura cu sistemul electric ucrainean timp de 9 ore, fiind alimentată în regim de urgență cu ajutorul generatoarelor diesel, oprind două reactoare.

Moștenirea lui Iohannis. Extinderea la infinit a conceptului de securitate națională
Recomandări
Moștenirea lui Iohannis. Extinderea la infinit a conceptului de securitate națională

„Semnale îngrijorătoare” de la cele două centrale nucleare

Întrebat de Libertatea dacă există riscul unor explozii la centralele nucleare din vestul Ucrainei în cazul reluării unor atacuri cu rachete, Daniel Mecineanu a menționat că situația se aseamănă foarte mult cu cea de la centrala nucleară Zaporojie, iar bombardarea de către Rusia a unor substații de lângă două centrale nucleare din vestul Ucrainei „reprezintă semnale îngrijorătoare”.

„Riscul unor explozii la cele două centrale nucleare din vestul Ucrainei este identic cu cel de la centrala Zaporojie. Deocamdată, specialiștii ucraineni se descurcă, însă riscul nu poate fi neglijat. Moscova joacă acum cu noi ruleta rusească”, arată Daniel Mecineanu.

„Rușii au stins lumina înainte de a pleca din Herson”

Avertismentul unui inginer de etnie română din Odesa: În orașele mari din Ucraina va fi imposibil de locuit, dacă rușii vor continua să distrugă sistemul energetic  
În lipsa curentului electric în case, locuitorii din Herson își încarcă telefoanele la stații de încărcare instalate în Piața Independenței, 15 noiembrie 2022. Foto: Profimedia

„Rușii au distrus sistemul electric al Hersonului înainte de a se retrage, creând o mare durere de cap ucrainenilor. Kievul a elaborat scheme de rezervă pentru alimentarea cu curent electric a acestui oraș din sudul Ucrainei, dar este foarte complicat și costisitor. Construirea unei substații durează câteva luni, dacă există specialiști competenți, echipamente și bani. Dar noi avem nevoie de sute de transformatoare de acest gen”, arată Mecineanu.

În același timp, după eliberarea Hersonului, în Odesa curentul electric este întrerupt tot mai des, energia fiind împărțită între cele două regiuni. „Sunt întreruperi de curent electric mai mari de 24 de ore în regiunea Odesa”, povestește Mecineanu.   

Ucraina are nevoie de un „Rammstein” energetic. Țările dezvoltate din Occident pot să ne ajute prin furnizarea de transformatoare și alte echipamente, în caz contrat va fi foarte greu să rezistăm.  Pur și simplu Kievul nu va avea timp să repare ceea ce distrug rușii.

Daniel Mecineanu, inginer în energetică.

În orașele mari va fi imposibil de locuit, din motive igienice  

Situația va deveni tot mai dramatică în orașele mari ale Ucrainei în contextul distrugerii de către Rusia a sistemului electric, prognozează specialistul.

„Mă refer la Kiev, Zaporojie, Harkov, Odesa, Dnipro și alte orașe, în care oamenii sunt dependenți total de energia electrică. Să nu uităm că fără energie electrică nici apă nu va fi în orașe și nici canalizarea nu va funcționa. Totul se bazează pe pompe electrice, nici nu mai vorbesc de încălzire. În aceste orașe, cu o populație de peste un milion de locuitori, va fi imposibil de locuit, în primul rând din motive igienice”, povestește Mecineanu, confirmând temerile privind un nou val de refugiați sau strămutați intern.

Strategia Rusiei este să depopuleze Ucraina, pentru a demotiva armata

Specialistul în energie vede în strategia Rusiei un obiectiv militar-politic clar, or depopularea Ucrainei va determina demotivarea militarilor care luptă împotriva invadatorilor ruși.

„A spus-o recent și Zelenski și așa este într-un fel: dacă toți vor pleca din Ucraina care-i rostul să-ți aperi țara? Soldații vor pierde motivația, ei își apără soțiile, mamele și copii, și nu niște teritorii pustiite”, explică Mecineanu.

În același timp, potrivit specialistului, renovarea sistemului electric ucrainean ne aduce aminte de balada meșterului Manole, când ceea ce se zidea ziua, se dărâma noaptea. În cazul Ucrainei, sunt prea mici sau practic absente pauzele între bombardamente, iar ritmul apariției unor noi distrugeri este mai mare decât cel al renovărilor.

„Ucrainenii nu reușesc să-și revină după atacuri. Sunt lansate alte și alte rachete. Nu se reușește să se facă lucrări de proporții mari în aceste mici pauze”, susține inginerul ucrainean de etnie română, exprimându-și speranța că va fi găsită o soluție pentru consolidarea apărării antiaeriene din Ucraina.   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (2)

Trandafir   •   21.11.2022, 17:40

Traim in epoca minciunii. Nimic din nici o parte nu mai este credibil. Toti au interesul sa se ascunda adevarul.

Tedval   •   21.11.2022, 14:41

"Când au văzut că nu pot avansa pe cale militară" stie toata lumea ca nu e asa. Bombardametele retelei energetice au inceput odata cu avansul armatei Uctainiene in teritoriile separatiste. Dupa exploziile din Crimea si bombardarea podului. Nu poti gasi o sulutie la o problema daca nu o formulezi corect si la asata asistam in fiecare zi.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Femeia carbonizată în propria mașină a strigat după ajutor. Martorii au folosit extinctoare: „Era cu mâna sus”
Știrileprotv.ro
Femeia carbonizată în propria mașină a strigat după ajutor. Martorii au folosit extinctoare: „Era cu mâna sus”
Ce a postat Dana Budeanu, după înmormântarea fostei sale soacre, Delia Budeanu. Florile pe care i le-a dus au o semnificație neașteptată
Viva.ro
Ce a postat Dana Budeanu, după înmormântarea fostei sale soacre, Delia Budeanu. Florile pe care i le-a dus au o semnificație neașteptată
Dana Budeanu, gest sublim la înmormântarea fostei soacre, Delia Budeanu. Cum și-a făcut apariția la funeraliile de la Ghighiu: "Mi-a influențat nu doar cariera, ci și viața"
Libertateapentrufemei.ro
Dana Budeanu, gest sublim la înmormântarea fostei soacre, Delia Budeanu. Cum și-a făcut apariția la funeraliile de la Ghighiu: "Mi-a influențat nu doar cariera, ci și viața"
Netflix, decizia pe care nu o vrea niciun român. Când vor fi introduse abonamente cu reclame și în România
FANATIK.RO
Netflix, decizia pe care nu o vrea niciun român. Când vor fi introduse abonamente cu reclame și în România
Bănel Nicoliță nu se mai ascunde! S-a afișat pentru prima dată în public alături de noua iubită, după 4 ani de relație: „Ea mi-a fost alături și la bine, și la greu”
GSP.RO
Bănel Nicoliță nu se mai ascunde! S-a afișat pentru prima dată în public alături de noua iubită, după 4 ani de relație: „Ea mi-a fost alături și la bine, și la greu”
Ce să pui în murături ca să nu se înmoaie și să rămână crocante. Un bucătar a dezvăluit secretul pe care toate gospodinele trebuie să-l știe
FANATIK.RO
Ce să pui în murături ca să nu se înmoaie și să rămână crocante. Un bucătar a dezvăluit secretul pe care toate gospodinele trebuie să-l știe
Cum s-a îmbrăcat Dana Budeanu la înmormântarea fostei soacre, Delia Budeanu. Cu ochelari fumurii, rochie neagră din dantelă și o blană de lux, stilista a atras toate privirile la biserică! FOTO
Unica.ro
Cum s-a îmbrăcat Dana Budeanu la înmormântarea fostei soacre, Delia Budeanu. Cu ochelari fumurii, rochie neagră din dantelă și o blană de lux, stilista a atras toate privirile la biserică! FOTO
3 filme despre educație financiară și bani. Trebuie neapărat să le vezi!
Financiarul.ro
3 filme despre educație financiară și bani. Trebuie neapărat să le vezi!
Ce pedeapsă a primit proprietarul unui câine Akita, care a muşcat un copil de faţă
Observatornews.ro
Ce pedeapsă a primit proprietarul unui câine Akita, care a muşcat un copil de faţă
Horoscop 22 octombrie 2024. Gemenii vor reuși să se sustragă destul de ușor în situațiile care se tensionează fără vreun motiv clar
HOROSCOP
Horoscop 22 octombrie 2024. Gemenii vor reuși să se sustragă destul de ușor în situațiile care se tensionează fără vreun motiv clar

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI