București are două spitale mari dedicate în totalitate pacienților COVID: Institutul Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș” și Spitalul ”Victor Babeș”. Ambele lucrează la capacitate maximă acum. În momentul în care un un pacient este externat, patul se ocupă imediat de altul. Doctorul Emilian Imbri, managerul de la ”Victor Babeș”, a explicat pentru Libertatea cum resimte spitalul său creșterea numărului de cazuri noi din ultimele zile.

Emilian Imbri. Foto Agerpres

– Domnule doctor, a crescut afluxul de pacienți la poarta spitalului?
– Noi nu suntem un astfel de spital, la care pacienții să vină din proprie inițiativă. La noi ajung cu ambulanța pacienții pozitivi care sunt direcționați de DSP.  Îi evaluăm, cei cu simptome evidente sunt internați și aici mă refer la cei cu imagini radiologice ce sugerează o evoluție mai severă. Celor cu simptome ușoare le sugerăm izolarea la domiciliu, dar în general toți sunt speriați și vor să rămână. Avem și zeci de persoane care vin zilnic la testare, în mare parte cei trimiși prin programele primăriei. Șoferii din transportul public, cadrele didactice, angajații căminelor de copii și de bătrâni…

– Situația pare calmă…
– Nu e deloc calmă. Lucrurile s-au complicat la capitolul evaluare. A crescut numărul celor pozitivi aflați în izolare acasă, iar ei trebuie să vină pentru evaluare la spital. Ei sunt aduși de ambulanțe, dar pentru că acestea sunt foarte solicitate în ultimele zile, ei ajung la noi seara sau chiar noaptea târziu. Așteaptă la Camera de gardă, între timp ambulanțele pleacă la alte solicitări și până se întorc trec ore… deci nopțile au devenit grele pentru noi.

– Cum credeți că va evolua situația COVID în perioada imediat următoare?
– Fără îndoială, cifrele vor fi în creștere accentuată pentru că nu este întreruptă transmiterea virusului. Chiar dacă, să spunem, se decide ca zilnic, de la ora 9:00 la 10:00, toată lumea e obligată să poate mască, ca pe modelul stingem o oră lumina, tot nu se va schimba nimic. Ca să putem spera ca siuația să nu se agraveze sunt necesare măsuri clare de oprire a transmiterii.

– Ca de exemplu?
– Trebuie restricții clare și amenzi mari pentru cei care nu le respectă. Altă soluție nu există. Nu cred că peste noapte toată lumea o să conștientizeze pericolul. Nu sunt naiv.

– Și când credeți că se impune adoptarea de restricții?
– Acum e momentul să facă ceva. Mâine o să fie prea târziu. Și doresc să mai spun ceva.

Nu sistemul de sănătate o să sufere, pentru că spitalele au fost mereu pline. Vor suferi cei care se vor infecta, deoarece doar o parte din ei va ajunge în spital…

 
 

Urmărește-ne pe Google News