Medicul Ionuț Nistor, specializat în nefrologie, lucrează în Iași la Spitalul „Dr. C. I. Parhon”, acolo unde sunt diagnosticate persoanele cu insuficiență renală care au nevoie ulterior de dializă, tratament decontat de stat. 

Acesta a explicat pentru Libertatea faptul că astfel de pacienți trebuie să meargă o dată la două zile la centru, 3 ședințe pe săptămână. Viața le este pusă în pericol dacă pierd 1 sau 2 ședințe de dializă, iar dacă trec 7 zile fără să facă o astfel de procedură aceștia vor intra în comă sau vor suferi un stop cardio-respirator. 

„Și frica pacienților trebuie luată în calcul”

El spune că cifra de 7.000 de pacienți dializați în Ucraina este una oficială, furnizată de sistemul medical din țara vecină, dar este una sub-dimensionată care arată limitările acelui sistem medical. La o populație de circa 40 de milioane de pacienți, dr. Nistor spune că ar trebui să fie circa 30.000 de pacienți care au probleme renale și trec prin procesul de dializă, dar nu există infrastructură pentru ca aceștia să fie tratați. 

„Centrele de dializă nu au cum să funcționeze așa cum trebuie. În dializă ele trebuie să meargă non-stop, 24 de ore din 24, mai mulți pacienți sunt conectați la același aparat și o ședință de dializă durează 4 ore. Pacienții trebuie să poată circula, să ajungă acolo, dar dacă străzile sunt blocate sau bombardate nu vor putea face asta. Și frica trebuie luată în calcul, mai ales pentru cei care nu stau în apropierea centrelor”, a explicat dr. Ionuț Nistor.

El a mai explicat că al doilea lucru esențial pentru ca pacienții să poată să facă dializă este ca la centru să fie tot personalul necesar. Medici, asistente și infirmiere, un personal numeros pentru că „e multă muncă tehnică manuală la manipularea aparatului de dializă”. Dar cele mai mari probleme pentru aceste centre sunt utilitățile: apă și electricitate. 

Un singur centru consumă tone de apă purificată pe zi

Un singur centru de dializă consumă pentru o singură tură de 40 de pacienți câteva tone de apă. 

„Cantitatea de apă necesară este foarte mare. La o tură de 40 de pacienți vorbim de câteva tone de apă, cam 50 de litri pentru un singur pacient la o singură ședință. Nu este o apă obișnuită, ci una care trebuie purificată, trece printr-o stație de apă, de pompare și verificare a calității. De aceea ai nevoie de permanentă legare la curentul electric și trebuie consumabile, tot felul de filtre, care se aruncă după fiecare ședință. Oare pentru cât timp au făcută aprovizionarea aceste centre?”, a precizat dr. Ionuț Nistor. 

Un pacient care nu face dializă timp șapte zile sau care ratează 2 ședințe consecutive începe să se simtă din ce în ce mai rău. Rinichii au rolul de a „filtra” sângele și de a elimina toxinele, iar rolul lor e substituit la pacienții cu insuficiență renală de aparatul de dializă. În lipsa acestui tratament, toxinele se acumulează, pacienții se simt din ce în ce mai rău, iar dr. Ionuț Nistor spune că se ajunge la „instalarea unei stări de comă sau complicații cardiovasculare care pot duce la oprirea cordului”.

Vestea bună este că, dacă acești pacienți reușesc să treacă granița că un stat membru UE sau în Republica Moldova, legislația internațională le oferă posibilitatea de a continua tratamentul acolo. „Este o datorie morală să tratăm tot timpul pacienții dializați și urgențele medicale. Dacă ajung într-o țară UE vor fi preluați în infrastructura medicală din acea țară, dar este nevoie să supraviețuiască drumului până la frontieră și statul la coadă”, a conchis dr. Ionuț Nistor. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News