Emisiile de carbon au scăzut în ultimul an, întrucât oamenii au călătorit mai puțin. Totuși, se ridică un semn de întrebare referitor la cât de „verde” va fi recuperarea post-pandemie. Răspunsul constă în investiții mai inteligente, a spus Carney, conform BBC.
Dacă nu se iau măsuri, lumea se îndreaptă către rate de mortalitate echivalente cu cele din criza COVID, în fiecare an, până la mijlocul secolului. O criză anuală, nu doar un eveniment izolat.
Mark Carney, trimisul Națiunilor Unite pe probleme climatice și finanțe, pentru BBC:
Cum putem evita dezastrul
Carney a explicat pentru BBC în termeni foarte simpli de ce daunele aduse mediului și ecosistemelor de oameni pot duce la fel de multe decese – dacă nu la mai multe! – precum cele provocate de pandemie, făcând referire la una dintre măsurile adoptate de autoritățile sanitare pentru a preveni răspândirea SARS-COV-2.
Una dintre cele mai mari probleme este că nu te poți autoizola de climă.
Mark Carney:
Fostul bancher, care acum are sarcina de a convinge factorii de decizie politici, directorii executivi, bancherii și investitorii să se concentreze asupra mediului, a spus și care este soluția pentru a evita un dezastru ecologic la nivel global.
„Scara investițiilor în energie, energie durabilă și infrastructură durabilă trebuie să se dubleze. În fiecare an, pentru următoarele trei decenii, 3,5 miliarde de dolari (2,5 miliarde de lire sterline) pe an. Este o oportunitate enormă de investiții”, îl citează BBC.
Momentan însă, adaugă acesta, guvernele care investesc miliarde de dolari în planuri de stimulare pentru a-și salva economiile aflate în dificultate abordează în principal pierderile de locuri de muncă și daunele economice cauzate de blocaje. Nu se uită și spre o oportunitate mai verde.
China, cel mai mare poluator și parte a soluției
Rolul lui Carney la ONU este și acela de a intra în sectorul financiar. O potențială sursă de bani care poate fi folosită stă în sumă globală de 170 de miliarde de dolari de capital privat, declară Carney.
Fostul guvernator al băncii Angliei și Canadei a spus că „puterea banilor” va juca în cele din urmă cel mai mare rol în combaterea schimbărilor climatice, conform BBC.
Carney crede că, pe măsură ce SUA revine pe scena mondială în lupta împotriva schimbărilor climatice, problema este reînnoită.
Mai ales în contextul în care anul trecut, China, cel mai mare poluator din lume, își propunea să devină neutră în carbon până în 2060. Deși China continuă să construiască centrale electrice pe cărbune și extrage aproximativ 70% din puterea sa din combustibili fosili, țara este o parte crucială a soluției, arată BBC.
„Aducem sistemul într-o poziție în care, fie că este vorba de o bancă, fie de cineva care investește o cantitate mică de economii pe piață, ei pot alege (modul în care investesc). Au informațiile și pot alege să facă parte din soluție”, declară Carney, conform BBC.