În intervalul 5 mai, ora 15:00 – 8 mai, ora 9:00, în cea mai mare parte a ţării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, vijelii şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15 – 25 l/mp şi izolat 40 – 60 l/mp, informează ANM.
Astfel de fenomene vor fi mai frecvente şi mai intense în după-amiaza zilei de duminică, 5 mai, şi în noaptea de duminică spre luni (5-6 mai) în majoritatea regiunilor, iar în cursul zilelor de luni şi marţi (6 şi 7 mai) îndeosebi în sudul, estul şi centrul ţării.
Meteorologii avertizează că vremea se va răci accentuat, luni, 6 mai, în vestul şi nordul ţării, iar marţi, 7 mai şi în celelalte regiuni.
La munte, începând din noaptea de luni spre marţi, 6-7 mai, precipitaţiile vor fi mixte, iar la altitudini de peste 1.800 de metri va ninge şi vântul va avea intensificări, cu rafale de 60 – 70 km/h, spulberând zăpada.
ANM precizează că, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, va actualiza atenţionarea emisă sâmbătă.
Recent, severe-weather.eu a anunțat că un val de aer polar, provenit din nodrul Rusiei, loveşte România. Meteorologii au avertizat că, în următoarea perioadă, vor fi schimbări bruşte de temperatură, chiar şi de 15 grade în unele zone.
Aerul polar a ajuns de joi în Europa și va traversa țara noastră începând de duminică în regiunile de vest, ca apoi să se extindă pe tot teritoriul.
Pe lângă temperaturi mult mai scăzute decât normalul acestei perioade, aerul rece este posibil să aducă şi fenomene extreme. ANM a transmis că în acest moment sunt create premisele unor tornade asemănătoare cu cea de la Călăraşi. O tornadă s-a produs, pe 30 aprilie, în zona Drajna – Dragalina, provocând pagube însemnate.
Foto: HEPTA
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro