Potrivit Centrului European pentru Prognoza Meteo pe Termen Mediu (ECMWF), episodul de iarnă va începe din noaptea de 21 spre 22 noiembrie și va dura până pe 23 noiembrie 2024. Astfel, ninsorile vor fi abundente, iar vremea se va răci accentuat în zonele montane, dar și în regiunile din vestul, centrul și nordul țării.
Inițial, episodul de vreme rea va începe cu ploi, care se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare. Acestea vor fi mai consistente în Banat, Crișana și Transilvania.
De asemenea, prognoza wxcharts.com arată că stratul de zăpadă ar putea depăși 30-40 de centimetri în Munții Banatului, în Munții Apuseni, dar și în Carpații Meridionali.
Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, emisă de ANM, arată că, în această săptămână, respectiv 18-24 noiembrie 2024, valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă în jumătatea vestică a țării, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.
Vreme caldă și temperaturi de până la 19 grade Celsius până la episodul de iarnă
Meteorologii anunță o vreme frumoasă pentru următoarele trei zile, cu temperaturi maxime de până la 19 grade Celsius.
Pentru luni și marți, temperaturile vor fi în jurul mediilor normale pentru această perioadă în regiunile intracarpatice și ușor peste medie în rest. Cerul va fi variabil, cu înnorări seara și noaptea în nord și nord-vest, unde vor fi ploi slabe pe arii restrânse. În Maramureș, nordul Crișanei și al Moldovei se vor semnala lapoviță și ninsoare. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări la munte, mai ales la altitudini mari, atingând viteze de 70-80 km/h.
Temperaturile maxime vor varia între 6 și 15 grade Celsius, iar cele minime, între -7 și 4 grade Celsius. Dimineața și noaptea, pe arii restrânse, se va forma ceață în zonele joase. În București, vremea va fi predominant frumoasă, cu cer variabil și probabilitate mare de ceață dimineața și noaptea. Temperatura maximă va fi de 11… 12 grade Celsius, iar cea minimă, de -3 până la -1 grad Celsius. Marți și miercuri dimineața, temperaturile vor depăși mediile multianuale în cea mai mare parte a țării. Se vor înregistra maxime de până la 15 grade Celsius și minime între -3 grade Celsius în estul Transilvaniei și 10 grade Celsius pe litoral și în sudul Banatului.
Cerul va avea înnorări temporare, cu precipitații slabe seara și noaptea, mai ales sub formă de ploaie în vestul și nordul țării. În zonele montane vor cădea lapoviță și ninsoare. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări la munte și în vest, nord și est, atingând viteze de 45-60 km/h. Pe alocuri se va semnala ceață, în special dimineața. În Capitală, vremea rămâne frumoasă, cu valori termice ușor peste medie. Temperatura maximă va fi de 12… 13 grade Celsius, iar cea minimă, de 1… 3 grade Celsius.
Temperaturile scad semnificativ începând de joi, 21 noiembrie
Temperaturile vor scădea semnificativ şi în centrul, sudul şi estul ţării, astfel că la nivelul întregii ţări vremea va deveni normală termic pentru această dată. Cerul va avea înnorări temporare, iar în cursul zilei vor fi precipitaţii predominant sub formă de ploaie, local în sudul şi estul ţării şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare pe arii restrânse în centru.
În noaptea de joi spre vineri, local în vest şi izolat în centru vor fi lapoviţă şi ninsoare. La munte, pe arii restrânse, va ninge. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în zonele montane, în sud-vest şi pe litoral. Temperaturile maxime se vor situa între 0 şi 13 grade Celsius, iar cele minime, între -5 şi 4 grade Celsius, mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei, până spre -10 grade Celsius.
La Bucureşti, valorile termice vor scădea semnificativ, astfel că vremea va deveni normală termic. Cerul va avea înnorări în cursul zilei de joi, când vor fi condiţii de ploaie, apoi va deveni variabil. Vântul va sufla slab şi moderat, iar temperatura maximă va fi de 7… 8 grade Celsius şi cea minimă, de -2… -1 grad Celsius.
Vineri, sâmbătă şi duminică, atât în ţară, cât şi la Bucureşti, regimul termic va avea variaţii de la o zi la alta, iar probabilitatea de precipitaţii va fi ridicată în toată ţara, mai ales în prima jumătate a intervalului, potrivit meteorologului de serviciu Raul Ilea de la ANM (Administrația Națională de Meteorologie).