SUMAR:
- Canicula a făcut prima victimă. Un bărbat din Oradea a murit în timp ce se afla la plimbare
- Măsuri anticaniculă în București: corturi anticaniculă și cât mai puține mijloace de transport fără aer condiționat
- Canicula care a omorât 62 de persoane în Portugalia se îndreaptă spre România. Căldura tropicală ne va coace în weekend
- Valul de caniculă a afectat culturile de grâu din sudul Europei. Cea mai scăzută recoltă din ultimele decenii
- Studiu | Canicula va afecta aproape jumătate din populație, până în 2100
Potrivit meteorologilor, pe parcursul zilei de duminică, 25 iunie, vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a ţării, caniculară după-amiază în Banat, Oltenia, sud-vestul Transilvaniei şi local în Muntenia, regiuni unde temperaturile maxime se vor încadra între 34 şi 37 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) urmând a atinge sau depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi.
Luni, 26 iunie, disconfortul termic se va accentua în sudul şi estul ţării, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi, iar în Oltenia şi Muntenia vor fi frecvent temperaturi maxime de 35…37 de grade.
Pe de altă parte, instabilitatea atmosferică va fi accentuată duminică după-amiaza şi în special în noaptea de duminică spre luni în vest şi nord-vest, iar luni după orele prânzului cu precădere în nord, în centru, la deal şi la munte. Local vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi condiţii de grindină.
Apa mării, remediul perfect împotriva caniculei. S-au înghesuit la scăldat
Valul de canicula i-a determinat pe mulți români să fugă la mare, acolo unde briza mării atenuează din temperatura greu de suportat. Sub umbrele, cu o băutură rece, sau în apă, printre valuri, turișii, dar și localnicii, s-au ferit de caniculă duminică.
Locurile de parcare din Mamaia erau, la ora prânzului, ocupate în totalitate, terasele pline, șezlongurile aranjate cât mai aproape de malul mării, iar apa a reprezentat o bucurie nu doar pentru cei mici, ci și pentru cei maturi, care s-au răcorit cum au știut mai bine.
Platoul Bucegi sau Salina Slănic, locuri unde putem să fugim din calea caniculei
Cei care vor să fugă din calea caniculei pot alege două destinații de vis. Platoul Bucegi sau Salina Slănic, unde mercurul în termometre poate ajunge la cel mult 12 – 15 grade Celsius.
Platoul Bucegi poate să vă ofere temperatura ideală, unde puteți să vă relaxați. Aici, mercurul din termomentre este mai mic cu 15-18 grade decât în oraș.
La Salina Slănic temperatura este de circa 13 grade Celsius, umiditatea aerului de 60%, iar aerosolii salini au efecte terapeutice asupra sănătății.
Măsuri suplimentare luate de CFR. Temperatura înregistrată la nivelul șinei poate depăşi 50 de grade C
Reprezentanții CFR au anunțat că în cursul zilei de astăzi viteza de circulaţie a trenurilor va fi redusă în anumite intervale de timp cu 20-30 km/h faţă de viteza normală de circulaţie, pe secțiile de circulație din Banat, Oltenia, sud-vestul Transilvaniei şi local în Muntenia, unde se vor înregistra temperaturi de 37 de grade, conform informărilor transmise de ANM.
Măsura este obligatorie pentu siguranţa traficului feroviar şi, de asemenea, este aplicată de toate administraţiile de cale ferată deoarece, în astfel de perioade, temperatura înregistrată la nivelul șinei poate depăşi 50 de grade C.
În cursul acestei zilei personalul de întreţinere va efectua revizii suplimentare pe întreaga reţea feroviară, prin verificarea directă ale căii, măsurarea şi înregistrarea permanentă a evoluţiei temperaturilor în şină etc., iar în anumite intervale orare viteza de circulaţie a trenurilor de călători şi de marfă se va reduce cu 20-30 km/h faţă de viteza normală de circulaţie, astfel încât traficul feroviar să se desfăşoare în depline condiţii de siguranţă.
”Recomandăm publicului călător ca, în perioada de valabilitate a avertizării meteo pentru temperaturi ridicate, înainte de efectuarea călătoriei să solicite informaţii despre graficul de circulaţie la staţiile şi agenţiile CFR din Bucureşti şi din ţară, sau la numărul de telefon 021/9521”, anunță CFR.
Meteorologii ne avertizează că vom avea o vară caniculară!
De altfel, unul dintre cele mai importante siteuri de meteorologie din lume, Accuweather.com avertiza că acest lucru se va întâmpla încă din luna mai, când a realizat prognoza pentru vara 2017. Sudul și estul Europei vor fi dominate de valuri de caniculă, în Irlanda și Marea Britanie se anunță valori sub media obișnuită a verii, în timp ce în Franța, Polonia și Cehia se anunță furtuni puternice.
Meteorologii anunță că vara 2017 va fi una lungă și foarte călduroasă în sudul Europei. Valuri de caniculă vor fi simțite în Italia, Grecia, Bulgaria și România. Lunile iulie și august vor înregistra valori extreme ale temperaturii. Temperaturi peste 32 de grade se vor înregistra constant în sudul Europei, iar valurile de caniculă pot dura până la o săptămână.
Cum îți faci viața mai ușoară într-o zi caniculară:
- Sfaturi ca să te protejezi de temperaturile ridicate
- Munceşti afară, pe caniculă? Vezi ce condiţii trebuie să îţi asigure angajatorul
- Chiar dacă e caniculă, nu tot ce se mănâncă trebuie să stea la rece! Ce alimente nu se țin în frigider
- Ce bea Iuliana Tudor dimineața, ca să se răcorească pe caniculă
- Cum să-ți protejezi mașina și confortul în zilele toride
- Întrebare fierbinte pe vreme caniculară: păstrezi corect cosmeticele?
- Fără foc, fără fum! Rețete numai bune de încercat pe caniculă
- Tensiunea la control! Ghidul hipertensivilor pe vreme caniculară
- Nu lăsa medicamentele în mașină, pe caniculă! Ce se poate întâmpla
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro