Poliţia zice că face zilnic controale
În Bucureşti sunt 7.800 autorizaţii de taxi valabile şi se pare că alte 7.000 de taxiuri de Ilfov circulă şi ele prin oraş.
Reprezentanţii Brigării Rutiere a Capitalei spun că fac controale zilnic în rândul acestor şoferi şi că pe cei veniţi din alte judeţe pe care-i găsesc că staţionează pe locurile colegilor de Bucureşti îi amendează cu 1.000 de lei. Iar pe cei pe care-i prind că nu pornesc aparatul sau că umblă cu maimuţa (dispozitiv improvizat pe maşini pentru umflă preţul pe kilometru la fiecare schimbare de viteză) îi sancţionează şi cu 5.000 de lei. (Roxana- Maria Găină)
Cel mai sigur e să faceţi comandă telefonică sau să folosiţi aplicaţiile de pe smartphone-uri
Ca să fiţi siguri că nu veţi fi păcăliţi de taximetriştii-pirat, cel mai bine este să faceţi comandă telefonică ori să folosiţi aplicaţiile de pe mobile sau de pe tablete.
Dacă nu aveţi această posibilitate, atunci trebuie să vă asiguraţi că taxiul în care vreţi să vă urcaţi are pe portierele din stânga şi din dreapta-spate plăcuţele roşii de autorizare, iar numărul de pe ele să coincidă cu cel de înmatriculare al maşinii.
În plus, pe portierele din faţă, în partea de sus (stânga-dreapta maşinii), trebuie să fie trecut tariful/km, iar pe spate (stânga-dreapta) să fie specificat numărul scurt de telefon al dispeceratului de taxi şi indicativul staţiei.
1,39 lei, cel mai mic tarif din Capitală
Cel mai mic tarif pe care-l au majoritatea companiilor de taxi din Bucureşti este de 1,39 lei/km. Alte firme au 1, 75 lei/km, iar alţii aplică tariful de 3,5 lei/km, care este maximul aprobat de Primăria Capitalei.
Turiştii din Constanţa se plâng de comportamentul şoferilor
Taximetriştii “piraţi” sunt o problemă şi în zona gării centrale din Constanţa, unde zilnic încă mai vin valuri de turişti.
Cu toate acestea, plângerile clienţilor formulate la Protecţia Consumatorilor se referă mai degrabă la comportamentul şoferilor decât la bănuiala că ar fi “lucraţi” la aparat.
“Reclamaţiile în cazul taximetriştilor au fost puţine şi, în general, au fost cu privire la faptul că nu s-a primit bonul fiscal, ori referitor la ţinuta şoferilor, care conduceau mirosind a transpiraţie ori dezbrăcaţi de tricou”, a declarat Mihai Perifan, comisar- şef ANPC Constanţa.
Poliţiştii se laudă că vara aceasta nu au avut reclamaţii cu privire la aparate măsluite ale “piraţilor”.
“Mai sunt doar câţiva taximetrişti care practică meseria ilegal, maximum cinci. Aceştia în general acţionează pe timpul nopţii, în zone ferite. Singurele probleme care ni s-au reclamat în vara aceasta referitor la taximetrişti au fost legate de comportamentul acestora, atunci când la sfârşit de săptămână blocau căile de acces în cluburi, în special între 3.00 şi 6.00 dimineaţa“, a declarat Daniel Bratu, şef Poliţia Locală Constanţa (foto).(Cătălin Schipor)
Şmecheria cu două tarife
Şi tot în Centrul Istoric am dat peste maşini care au două tarife: de zi şi de noapte. Pe portieră este trecut un tarif, iar undeva mai jos, altul, cu 60 de bani mai mare, ceea ce este ilegal, având în vedere că reprezentanţii Primăriei Capitalei ne-au declarat că Municipalitatea nu a avizat nici o listă de tarife diferenţiate (de zi şi de noapte).
Suntem curioşi să aflăm toate poveştile voastre şi păţaniile legate de taximetrişti, aşa că vă rugăm să ni le trimiteţi pe adresa de e-mail subiecte@libertatea.ro
Fotografii: Vlad Chirea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro