Canicula care a pus stapanire peste Romania in ultima perioada depreciaza mult mai rapid alimentele. Termenul de valabilitate inscris pe ambalajul produselor perisabile poate fi ineficient, in cazul in care comerciantii nu respecta conditiile de depozitare.
Asadar, mare atentie la ce cumparati si mai ales, de unde! ‘Am inceput controalele inca de luna trecuta la produsele de sezon. Consumatorii trebuie sa aiba mare grija de unde se aprovizioneaza cu preparate din carne, produse lactate, peste si mai ales inghetata’, a declarat Dan Vlaicu, presedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).
Iata care sunt recomandarile reprezentantilor ANPC:
-In supermarketuri amanati aprovizionarea cu produse alimentare spre sfarsitul cumparaturilor, pentru a micsora timpul de la scoaterea din lada frigorifica si pana la depozitarea in frigiderul propriu;
– In cazul produselor congelate – carne, inghetata, peste, legume, fructe – specialistii va recomanda sa utilizati ambalajele speciale puse la dispozitie in magazin, pentru a diminua transferul termic;
– Acordati o atentie deosebita modului de prezentare a alimentelor (culoare, miros); daca ambalajul este bombat, inseamna ca a inceput procesul de fermentare;
-Pastrati toate bonurile de casa! Fara ele nu puteti face o reclamatie;
-Nu cumparati alimente din locuri neautorizate! Astfel de vanzatori nu respecta conditiile de depozitare, transport si nici nu pot elibera bon fiscal. Riscati sa cumparati un produs nesigur ce va poate afecta sanatatea.
Dan Vlaicu, presedinte ANPC
Evitati sa consumati mancarea gatita cu o zi in urma
Pentru a preveni toxiinfectiile alimentare, in zilele calduroase, trebuie sa evitam consumarea produselor perisabile. Acestea ar fi: pestele, carnea, ouale si produsele lactate;
– e bine ca mancarea sa fie gatita astfel incat sa ne ajunga doar pentru o singura zi si nu trebuie tinuta la caldura in recipiente inchise cu capac;
-apa de la robinet trebuie fiarta si racita inainte de consumare;
– nu beti alcool;
– sa nu mancati produse grase;
– respectati cu mai multa strictete regulile de igiena, deoarece microbii se dezvolta mai repede in aceasta perioada.
Prof. dr. Gheorghe
Mencinicopschi Directorul Institutului de Studii Alimentare