Specialiştii din cadrul Administaţiei de Metorologie avertizează că în România se pot produce noi fenomene extreme în săptămânile următoare, iar, în viitor, în perioada aprilie – septembrie, ţara noastră va fi afectată de ploi torenţiale, vânt foarte puternic şi caniculă.
Şeful secţiei de climatologie din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Roxana Bojariu, a declarat, în cadrul unui interviu acordat Libertatea, că omenirea trebuie să se adapteze la schimbările climatice, iar românii să fie pregătiţi ca pe toată perioada caldă a anului să facă faţă fenomenelor extreme.
„În ultimii ani, am observat că există modificări în statistica unor fenomene extreme. Avem valuri de căldură din ce în ce mai frecvente, şi furtuni din ce în ce mai intense. Preciăitaţiile, în zona ţăriii noastre, au tendinţa de a avea o intensificare pe perioade scurte de timp, deocamdată. Şi nu doar în România, ci la latinudinile medii. În anotimpul cald, începând din aprilie, până în septembrie, avem şanse de a avea astfel de episoade din ce în ce mai frecvent. În sezonul rece avem alte fenomene extreme care pot produce probleme. Practic, fenomenele extreme sunt cealaltă faţetă a încălzirii globale”, a explicat Roxana Bojariu.
Specialistul Administraţiei Naţionale de Meteorologie a mai explicat că şi uraganele de mare intensitate, care se produc din ce în ce mai des în zona Caraibelor, şi furtunile care afectează continentul European sunt cauzate de încălzirea globală. Acest fenomen face ca la nivel planetar să se acumuleze o cantitate tot mai mare de căldură, ce provoacă o evaporare accentuată a apei oceanelor, iar când cele două mase de aer, cel cald şi cel rece, se întâlnesc, iau naştere furtuni extrem de violente, precum uraganul Maria.
„Din păcate, lucrurile evoluează şi se amplifică în anii care urmează. Lucrurile se transformă şi noi va trebui să ţinem pasul şi să ne adaptăm la aceste modificări. Va trebui să regândim felul în care construim, în care ne dezvoltăm oraşele. Folosim anumite standarde bazate pe clima deceniilor precedente. Atunci când construieşti o clădire, când pui un panou, trebuie să ţii seama la ce vânt poate să reziste. Aceste statistici, făcute acum 30-50 de ani, vor trebui reanalizate şi noi standarde puse în faţa constructorilor, iar aceştia să respecte noile standarde”, a mai spus Roxana Bojariu.

 
 

Urmărește-ne pe Google News