Virusul gripei aviare, care a ucis patru oameni intr-o saptamana, in Indonezia ar putea sa se raspandeasca foarte usor in Europa si anul acesta, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii, citata de cotidianul Financial Times.
Alarma a fost declansata de organizatia internationala dupa ce saptamana trecuta a mai aparut un caz de infectie la om si in China si cateva focare la pasari in Vietnam si Nigeria.
“Suntem convinsi ca ne aflam pe punctul de a repeta ceea ce s-a intamplat anul trecut si acum doi ani, cand virusul a redevenit activ in emisfera nordica si s-a raspandit din Asia in Orientul Mijlociu si Europa”, a declarat Peter Cordingley, purtatorul de cuvant al OMS pentru regiunea Pacificului.
„Situatia este foarte grava”
Purtatorul de cuvant al institutiei a apreciat ca tarile europene, mai ales cele care s-au confruntat anul trecut cu focarele de gripa aviara, sunt din ce in ce mai bine pregatite, insa, spune el, “situatia e inca foarte grava”.
420.000 de pasari omorate in tara noastra
In Romania nu s-a inregistrat, din fericire, nici un caz de infectie la om cu temutul virus H5N1. Pentru a realiza acest lucru, statul roman a cheltuit nu mai putin de 11,2 milioane de lei noi si au fost sacrificate 420.000 de pasari in intreaga tara.
In toamna anului 2005, in Romania erau semnalate primele cazuri suspecte la pasari din Ceamurlia de Jos, judetul Tulcea. Pe 14 octombrie, in localitate era instituita carantina, iar a doua zi virusul gripei aviare (H5N1) era confirmat de catre specialisti din Marea Britanie.
In urmatoarele luni, alte noua judete au fost afectate, fiind semnalate in total 53 de focare de gripa aviara, cele mai multe in judetul Constanta si in Tulcea, Calarasi, Ialomita, Braila, Dolj, Dambovita, Ilfov si Buzau.
Pe 28 octombrie 2005, virusul depaseste granitele zonei de sud-est a Romaniei, fiind identificat la o pasare moarta din judetul Vaslui, iar pe 14 februarie 2006, gripa aviara ajunge si in localitatea Cetate, din judetul Dolj.
Pe 21 martie, este confirmat faptul ca virusul e la portile Capitalei, cateva pasari fiind gasite moarte in curtea unei gospodarii din comuna Voluntari. Sefii directiilor de sanatate publica Bucuresti si Ilfov confirma, de asemenea, prezenta gripei aviare la pasarile dintr-o gospodarie din Pruni, situata la 22 de kilometri de Capitala. Odata cu inchiderea ultimului focar s-au tras concluziile si s-au calculat pagubele: 420.000 de pasari sacrificate din 16.100 de gospodarii, valoarea totala a cheltuielilor (dezinfectie, teste de laborator etc.) ridicandu-se la 11,2 milioane de lei noi.
„Acest virus se poate raspandi foarte repede. Nu-l putem opri”
”Acest virus al gripei aviare se poate raspandi foarte repede. Cine poate pune bariere in calea pasarilor migratoare? Nu putem deocamdata sa ne dam cu parerea fara a avea aprobarea ministrului sanatatii. O sa ne spunem punctul de vedere legat de aceasta problema numai dupa ce vom avea aceasta aprobare”, ne-a declarat Rodica Costinea, directorul Directiei de Sanatate Publica din cadrul Ministerului Sanatatii.