Autoritatile Sanitar-Veterinare din Romania sunt in alerta, dupa ce in Ungaria a fost descoperit in urma cu sase zile un focar de gripa aviara, la o ferma de gaste.
Autoritatile romane monitorizeaza toate judetele de la granita cu Ungaria, dupa ce la o ferma din aceasta tara a fost depistat in urma cu sase zile virusul inalt patogen H5. Directorul DSV Arad sustine ca toate probele luate de la fermele din judet au iesit negative. Totodata, Ilie Vana, presedintele Asociatiei Patronatelor Crescatorilor de Pasari, ne-a declarat ca de la ferma din Ungaria nu a ajuns nici o pasare in Romania. ANSVSA a anuntat insa ca importul de pasari din tara vecina se va interzice doar din zona focarului de gripa. Importurile de carne de pasare din Ungaria, unde nu au fost impuse restrictii, vor urma procedurile normale, care presupun ca produsele sa fie insotite de un certificat veterinar de sanatate.
Consumul de carne de pasare neavizata veterinar este interzis
Specialistii Ministerului Sanatatii ne recomanda: spalarea mainilor cu apa si sapun, interzicerea consumului de carne de pasare neavizata veterinar si nepreparata termic si evitarea zonelor in care se identifica pasari infectate cu virusul H5.