Comandamentul Aerian al NATO a anunțat că avioane rusești Suhoi Su-24 Fencer și Suhoi Su-30 Flanker au pătruns în spațiul aerian controlat de România pe 22 iunie. Este vorba despre spațiul aerian pentru care România are obligația să furnizeze servicii de informare și alarmare. Aeronavele militare rusești nu au transmis un plan de zbor și nici nu au luat legătura cu controlorii de trafic aerian, ceea ce ar fi putut pune în pericol traficul aerian civil, se arată într-un comunicat al NATO.
În replică, avioane britanice Typhoon au fost trimise de la baza aeriană Mihail Kogălniceanu din Constanța să monitorizeze aeronavele rusești. Totodată, alte două avioane Eurofighter ale Forţelor Aeriene Germane au fost trimise de la baza Wittmund, din landul Saxonia Inferioară, să participe la acțiuni de supraveghere a spațiului aerian din flancul sud-estic al NATO.
Aeronavele germane din cadrul Escadrilei Tactice 71 a Luftwaffe, „Richthofen”, vor participa astfel la acțiuni împreună cu cele britanice care desfăşoară misiunea NATO de poliţie aeriană în România.
Toate aceste măsuri vin în contextul incidentului recent din Marea Neagră, când forțele militare ale Rusiei au lansat focuri de avertisment și bombe în calea distrugătorului britanic HMS Defender, susținând că nava a intrat în apele sale teritoriale. Totul s-a întâmplat în apropierea Peninsulei Crimea, anexată ilegal de Rusia în 2014.
Aflat la bordul distrugătorului în momentul incidentului, jurnalistul britanic Jonathan Beale a declarat că a văzut avioane militare zburând deasupra navei și că au fost transmise avertismente ostile prin radio.
Expertul în relații internaționale Iulian Fota a declarat pentru Libertatea că Rusia a recurs la această acțiune dim cauza nemulțumirilor legate de un acord semnat recent între Marea Britanie și Ucraina privind consolidarea flotei marine ucrainene.
„Rușii au exagerat intenționat o potențială situație periculoasă pentru a da un mesaj politic Marii Britanii. (…) Pe nava asta, acum vreo două-trei zile, s-a semnat un acord britanico-ucrainean pentru consolidarea flotei marinei militare ucrainene. Este un mesaj direct către Marea Britanie, de nemulțumire față de gestul în sine de a ajuta marina ucraineană pentru a se întări”, a explicat Iulian Fota.