A fost a doua astfel de întâlnire în această săptămână, în condițiile în care NATO desfășoară eforturi comune de poliție aeriană în regiune.
Cele două avioane Typhoon au interceptat „un avion militar rusesc de pasageri Tu-134, cunoscut sub numele Crusty la nivelul NATO, care era escortat de două avioane de vânătoare Suhoi Su-27 Flanker și de un avion de transport militar AN-12 Cub”, au precizat forțele aeriene britanice.
O interceptare de acest tip nu este atipică pentru avioanele NATO, dar misiunea comună de poliție aeriană este o premieră pentru doi aliați din cadrul NATO, se arată în comunicatul RAF.
Forțele aeriene britanice au descris operațiunea ca fiind o reasigurare a faptului că Marea Britanie, Germania și alte țări NATO „sunt alături de aliatul lor estonian în acest moment de tensiune”.
„Am identificat rapid aeronava rusă și apoi am monitorizat-o în timp ce zbura aproape de spațiul aerian al NATO”, a declarat Richard Leask, un comandant al RAF, în comunicat.
Misiunile de poliție aeriană ajută NATO să identifice orice aeronavă de interes, „să ne asigurăm că știm cine sunt și să menținem în siguranță” pe toată lumea din spațiul aerian, a continuat Leask.
„Acest lucru face parte din meseria de pilot de vânătoare și pentru asta noi și colegii noștri germani ne-am antrenat împreună”, a mai spus comandantul britanic.
RAF sunt desfășurate în Estonia în cadrul operațiunii Azotize, care are sarcina de a apăra împotriva oricărui avion care provoacă îngrijorare în spațiul aerian baltic, se mai arată în comunicatul forțelor britanice. Marea Britanie va prelua conducerea detașamentului german în aprilie, iar misiunile comune dintre aliați vor continua să fie efectuate până la sfârșitul lunii respective.
Cele două interceptări care au implicat avioane NATO în această săptămână au venit după publicarea de către armata SUA a unei înregistrări video din aer care arată cum un avion rusesc Suhoi aruncă combustil peste o dronă americană MQ-9 Reaper și apoi o lovește aparent, în incidentul de deasupra Mării Negre care a avut loc marți.
Doborârea dronei a evidențiat riscul unei ciocniri directe între forțele rusești și cele ale NATO în timpul războiului pe care Moscova îl poartă în Ucraina.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina