Premierul Mihai Tudose s-a întâlnit miercuri cu reprezentanții companiei americane Lockeed Martin. A fost semnat un acord între România și compania americană, acord ce presupune transferul de tehnologie, la cele mai înalte standarde, pentru avioanele F16.

„Discuțiile dintre cele două părți s-au axat pe oportunitățile de cooperare în domeniul industriei de apărare, având în vedere experiența Lockheed Martin în dezvoltarea de tehnologii la cele mai înalte standarde și interesul României de a revoluționa sectorul producției naționale de tehnică și echipamente militare, în parteneriat cu actorii strategici de pe piață. Reprezentanții companiei americane au subliniat dezideratul Lockheed Martin de a se poziționa ca partener strategic al României în domeniul apărării”, se arată în comunicatul transmis miercuri de Executiv.

La întâlnirea de la Guvern s-a discutat, miercuri, și despre producția de camioane și despre modernizarea companiei Romaero.

Planul de înzestrare a Armatei României 2017 – 2026 a fost aprobat, în 1 august, în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Planul de înzestrare a Armatei României 2017-2026 este documentul prin care se realizează o planificare multianuală a programelor de înzestrare, în concordanță cu prevederile Strategiei de înzestrare a Armatei României şi ale Programului privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026 şi în perspectivă.

Programele de înzestrare reprezintă totalitatea activităților derulate pentru dotarea Armatei României cu tipuri de armament, tehnică de luptă şi echipamente militare, fundamentate pe baza aprobării Consiliului de Supraveghere a Cerințelor şi care cuprind derularea procedurii de achiziţie, livrare, testare şi intrare în dotare a produselor planificate, în cantitățile necesare şi la cerinţele calitative solicitate.

În luna mai a acestui an, Parlamentul României a aprobat inițierea procedurilor de atribuire a contractelor aferente pentru opt programe de înzestrare, care depășesc 100 de milioane de euro fiecare.

Pentru realizarea acestor Programe de înzestrare, cu fonduri multianuale planificate în valoare de 9,8 miliarde euro, se va avea în vedere implicarea industriei naționale de apărare, care trebuie să își modernizeze și să își dezvolte capacități militare de producție adecvate. Armata României trebuie să beneficieze de alocare coerentă și susținută a resurselor întrucât subfinanțarea în Apărare ar afecta într-un mod grav îndeplinirea misiunilor de bază și capacitatea operațională a Armatei noastre.

În ceea ce privește Serviciul de Telecomunicații Speciale, Președintele României a propus Consiliului și acesta a aprobat eliberarea din funcție a domnului general Marcel Opriș, directorul Serviciului, și a domnului general-maior Ioan Balaure, adjunctul directorului. De asemenea, la propunerea Președintelui Klaus Iohannis, CSAT a aprobat numirea domnului general-maior ing. Ionel-Sorinel Vasilca în funcția de director.

Domnul general-maior ing. Vasilca a absolvit cursurile liceului militar, apoi ale Academiei Tehnice Militare şi şi-a desfășurat întreaga activitate de ofiţer inginer în cadrul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, parcurgând toate etapele evoluției profesionale şi militare. Până în prezent, a ocupat funcția de Adjunct tehnic al directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.


Citește și: EXCLUSIV / A furat un cărucior cu tot cu bebeluș! O româncă a declanșat un scandal uriaș în Danemarca după ce a comis o infracțiune vecină cu răpirea

 
 

Urmărește-ne pe Google News