UPDATE, 29.04 – „Având în vedere reglementările internaţionale în vigoare, autorităţile ungare au decis ridicarea acestui avion pentru realizarea unui control vizual cu piloţii TAROM, după care avionul militar s-a întors la bază. Pasagerii TAROM nu au fost niciun moment în pericol, fiind o procedură standard. Cauza nerealizării comunicaţiei dintre aeronava şi sol se investighează în acest moment, atat de autorităţile din România, cât şi din Ungaria”, precizează TAROM, într-un comunicat citat de Digi 24. Comandantul aeronavei TAROM a fost receptionat atât de alte staţii de la sol (din alte state), cât şi de către pilotul militar, mai precizează compania.
Știrea inițială – Și-a menținut culoarul de zbor, dar nu a reușit să stabilească legătura cu controlorul de trafic aerian civil din Ungaria.
Astfel, mai multe avioane militare ungare au fost ridicate de la sol, pentru a intercepta aeronava de pasageri care intrase în spațiul aerian al Ungariei fără a anunța acest lucru în prealabil, relatează Agrepres, care citează Ministerul Apărării ungar.
La scurt timp, Centrul pentru operațiuni aeriene combinate al NATO a alertat avioanele militare Gripen (de producție suedeză) din cadrul forțelor armate ungare, care au identificat avionul și l-au escortat până la frontiera ungaro-română.
În urma interceptării sale de către avioanele militare ungare, aparatul Boeing-737 a stabilit contactul cu controlul de trafic aerian la ora locală 11:36 (09:36 GMT), a adăugat ministerul citat.
Potrivit informațiilor de pe site-ul Flightradar24.com, zborul Munchen-Sibiu era operat de compania română de transport aerian TAROM.