UPDATE ora 23.59: Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă joi după-amiază la New York, în urma cererii Rusiei, relatează AFP, citată de Agerpres.
Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, aflat în vizită la New York, a cerut ca reuniunea să aibă loc miercuri, dar aceasta a fost programată pentru joi, 25 ianuarie, la ora locală 17.00 (vineri, ora 00.00, în România – n.r.), a transmis președinția franceză a Consiliului.
UPDATE ora 23.36: Proiectul de investigație Schemes al Europei Libere a identificat numele membrilor echipajului avionului rusesc de transport Il-76 prăbușit în regiunea rusă Belgorod, despre care Moscova afirmă că transporta prizonieri ucraineni, relatează The Kyiv Independent.
Jurnaliștii de la Schemes au declarat că au obținut o listă cu cele șase persoane din echipajul care ar fi trebuit să însoțească zborul, listă pe care figurează comandantul Stanislav Bezzubikin, în vârstă de 36 de ani, inginerul de zbor Andrey Piluyev, în vârstă de 38 de ani, și navigatorul Alexei Vysokin.
Decesele lui Bezzubkin și Piluyev au fost confirmate de soțiile lor, iar moartea lui Vysokin a fost confirmată de vărul său, mai precizează jurnaliștii.
Ei l-au identificat, de asemenea, pe operatorul radio Igor Sablinsky ca fiind membru al echipajului IL-76.
De asemenea, zborul ar fi trebuit să fie deservit de inginerul de zbor Serhiy Zhitenyov și de comandantul adjunct Vadym Chmyryov, dar până în prezent nu a fost posibilă confirmarea independentă a deceselor acestora.
Potrivit unor scurgeri de informații din bazele de date rusești, cinci dintre membrii echipajului servesc în cadrul Regimentului 117 de aviație de transport militar, care întreține vehicule militare care transportă încărcături speciale pentru sprijinul material al armatei ruse, mai notează Schemes.
În martie 2022, Direcția principală de informații a Ministerului Apărării din Ucraina îi menționa pe Bezzubkin, Vysokin, Piluyev, Zhitenev și Sablinskyi pe lista militarilor din regimentul 117 de aviație separată de transport „care livrează arme și muniții pentru a ucide cetățeni pașnici ai Ucrainei”.
UPDATE ora 22.03: Casa Albă este la curent cu informațiile privind părbușirea unui avion militar rusesc în regiunea Belgorod – având la bord, după cum afirmă Rusia, prizonieri ucraineni – dar „nu are” informații de oferit în acest caz, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, citat de CNN.
„Am văzut rapoartele, dar nu suntem în măsură să le confirmăm”, a spus Kirby, adăugând că administrația de la Washington „evident că face tot ce poate pentru a încerca să obțină mai multă claritate și mai multe informații în acest sens”.
Între timp, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat Ucraina că a țintit cu o rachetă avionul care s-a prăbușit.
„Partea ucraineană a lansat o rachetă de apărare aeriană din regiunea Harkov”, a declarat Lavrov, citat de CNN, adăugând că „lovitura fatală” a vizat avionul.
În acest context, șeful diplomației de la Moscova a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.
UPDATE ora 19.14: Serviciul de informații militare al Ucrainei afirmă că nu are „informații fiabile” despre cine se afla la bordul avionului prăbușit, relatează BBC care citează un comunicat al instituției.
„Astăzi trebuia să aibă loc un schimb de prizonieri, dar acesta nu a avut loc. Potrivit părții ruse, acest lucru s-a datorat doborârii unui avion rusesc Il-76, care ar fi transportat prizonieri ucraineni. În prezent, Ucraina nu dispune de informații fiabile și cuprinzătoare cu privire la persoanele care se aflau la bordul aeronavei și în ce număr”, se precizează în comunicat.
Serviciul mai transmite că Ucraina „a îndeplinit toate dispozițiile pentru pregătirea corespunzătoare” a schimbului de prizonieri, militarii ruși care urmau să fie implicați în schimb fiind duși „la timp la locul convenit pentru schimb, unde au fost ținuți în siguranță”.
„Securitatea apărătorilor noștri, în conformitate cu acordurile, trebuia să fie asigurată de partea rusă. În același timp, partea ucraineană nu a fost informată de necesitatea de a asigura securitatea spațiului aerian din vecinătatea orașului Belgorod într-o anumită perioadă de timp, așa cum s-a procedat în numeroase ocazii în trecut”, mai precizează partea ucraineană, adăugând că nu a fost informată nici în legătură cu rutele pe care urmau să fie transportați prizonierii, în condițiile în care „se știe că prizonierii sunt livrați pe cale aeriană, feroviară și rutieră”.
Astfel, Ucraina afirmă că, în acest caz, poate fi vorba despre „acțiuni deliberate ale Rusiei menite să pună în pericol viața și siguranța prizonierilor”.
„Aterizarea unui avion de transport într-o zonă de luptă de 30 de kilometri nu poate fi sigură și ar trebui, în orice caz, să fie discutată de ambele părți, pentru că, în caz contrar, pune în pericol întregul proces de schimb. Prin urmare, aceasta poate fi o acțiune planificată și deliberată a Rusiei pentru a destabiliza situația din Ucraina și pentru a slăbi sprijinul internațional pentru țara noastră”, se mai menționează în comunicat.
UPDATE ora 18.46: Propagandista rusă Margarita Simonyan a publicat o listă a prizonierilor de război ucraineni despre care spune că au fost uciși în avionul de transport rusesc Il-76 care s-a prăbușit miercuri în regiunea Belgorod, relatează The Kyiv Independent.
Postul public ucrainean Suspilne a analizat lista pe care Simonyan a prezentat-o și a confirmat că cele mai multe dintre nume au fost menționate anterior ca fiind prizonieri de război sau persoane dispărute și că unele dintre ele au apărut în captivitate în videoclipuri de propagandă rusească.
Suspilne nu a putut confirma că cei de pe listă se aflau efectiv în avion în momentul prăbușirii acestuia și nici că aceștia ar fi putut face parte dintr-un schimb de prizonieri.
The Kyiv Independent precizează că armata ucraineană nu a răspuns imediat la o solicitarea de a transmite un punct de vedere.
UPDATE ora 17.32: Un schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina ar fi trebuit să aibă loc miercuri, 24 ianuarie, dar încă nu a avut loc, a declarat pentru Europa Liberă reprezentantul Direcției principale de informații a Ministerului Apărării și al Comandamentului de coordonare Andrei Iusov.
„Dar pot afirma că schimbul planificat pentru astăzi nu are loc încă”, a spus Iusov, care a adăugat că afirmația Rusiei, potrivit căreia în avionul Il-76, prăbușit în regiunea Belgorod, se aflau prizonieri de război, este în curs de verificare.
Între timp, Ministerul rus al Apărării a afirmat că radarul său a detectat lansarea a două rachete ucrainene în momentul prăbușirii avionului Il-76, notează The Guardian.
***
Știre inițială: Un avion militar rusesc de transport Iliușin Il-76 s-a prăbușit miercuri în jurul orei locale 11.00 în regiunea rusă Belgorod, relatează agenția Ria Novosti.
Ministerul Apărării de la Moscova a declarat pentru această agenție de presă că la bordul avionului se aflau 65 de militari capturați ai Forțelor Armate ucrainene, transportați în regiunea Belgorod pentru un schimb de prizonieri.
De asemenea, potrivit aceleiași surse, la bord se aflau șase membri ai echipajului avionului și trei însoțitori.
„Pilotul a reușit să ducă avionul în flăcări departe de casele din satul Iablonovo. Avionul a căzut pe un câmp”, a informat Ministerul Apărării.
Ulterior, guvernatorul din Belgorod, Viaceslav Gladkov, a anunțat că toți oamenii de la bordul avionului au murit.
La câteva ore după incident, Ministerul rus de Externe a afirmat că Ucraina a doborât avionul, calificând acest lucru drept un act „barbar“, relatează agenția de presă de stat TASS.
Un schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina era pregătit pentru astăzi, a confirmat pentru Radio Europa Liberă un purtător de cuvânt al serviciilor de informații militare ucrainene.
„Pot afirma că schimbul planificat pentru astăzi nu are loc încă”, a declarat Andrei Iusov.
El a adăugat că informațiile furnizate de Rusia, potrivit cărora la bordul avionului prăbușit la Belgorod s-ar fi aflat prizonieri de război, sunt în curs de verificare.
O altă poziție oficială a a Kievului venit de la Cartierul general de coordonare privind tratamentul prizonierilor de război, care este un organism guvernamental ucrainean.
Într-un comunicat, acesta a îndemnat „mass-media și cetățenii să se abțină de la răspândirea de informații neverificate” și adăugat că strânge mai multe informații.
„Subliniem faptul că inamicul desfășoară în mod activ operațiuni speciale de informare îndreptate împotriva Ucrainei”, se arată în declarație.
Ce a scris presa ucraineană
Publicația ucraineană Ukrainskaia Pravda, care cita o sursă din cadrul forțelor armate de la Kiev, a scris inițial că prăbușirea avionului a fost „opera” militarilor ucraineni, notează publicația rusească independentă Meduza.
Potrivit surselor Pravda din cadrul Statului Major ucrainean, avionul ar fi transportat de fapt rachete S-300, folosite de Moscova pentru atacarea orașelor ucrainene.
La scurt timp, știrea a fost schimbată. Acum, sursa citată de Pravda doar confirmă că avionul s-a prăbușit și că ar fi transportat rachete pentru sistemele S-300.
Există și o erată: „Articolul a precizat anterior, citând surse din cadrul Forțelor Armate ucrainene, că acestea au fost implicate în prăbușirea avionului. În același timp, o altă sursă a ziarului nu a confirmat această informație”.
Informații asemănătoare au fost publicate de agenția ucraineană Ukrinform, care a citat surse militare. Oficial, armata ucraineană nu a oferit deocamdată o poziție.
Niciuna dintre aceste informații nu a putut fi confirmată independent, scrie BBC.
Ce spune Rusia
Andrei Kartapolov, membru al Dumei de Stat a Rusiei și general în retragere, a declarat și el că avionul a fost doborât de trei rachete livrate Ucrainei de Occident, relatează Reuters.
Kartapolov nu a precizat sursa informațiilor sale. El a precizat că investigațiile vor dezvălui dacă rachetele erau Patriots sau IRIS-Ts.
Contactat imediat după prăbușirea avionului, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a putut spune dacă președintele Vladimir Putin a aflat de incident.
„Acestea sunt informații noi, iar Kremlinul se va ocupa acum de ele”, a spus el, citat de Ria Novosti.
Sursele rusești de presă notează că o dronă ucraineană a fost interceptată în satul Blijnoe, în apropiere de Belgorod, înainte de prăbușirea avionului. În plus, guvernatorul regiunii, Viaceslav Gladkov, a publicat pe canalul său Telegram un avertisment privind un posibil atac cu rachete.
Ulterior, el a anunțat o „urgență majoră” în districtul Koroceanski, fără a da detalii.
Rusia a pierdut mai multe avioane Il-76 de la începutul invaziei
Iliușin Il-76 este un avion de transport greu destinat transportului de echipament militar și trupe pe distanțe lungi.
O caracteristică esențială a Il-76 este că poate opera de pe aeroporturi care nu au dispozitive de încărcare sau piste asfaltate, motiv pentru care a fost adesea folosit pentru a transporta ajutor umanitar în zonele afectate de dezastre naturale.
Potrivit grupului de monitorizare Belarusian Hajun, Rusia a folosit aeronave Il-76 pentru a livra rachete S-300 în Belarus. Il-76 poate transporta peste 100 de militari într-o singură misiune, scrie Kyiv Independent.
Rusia a pierdut mai multe astfel de aeronave de la începutul războiului. Avioane Il-76 s-ar fi aflat printre cele 10 aeronave distruse în august 2022 pe aerodromul Sakî din Crimeea. Ucraina nu a confirmat și nici nu a negat participarea sa la acel atac.
În august 2023, o operațiune specială ucraineană a distrus patru avioane Il-76 rusești pe un aerodrom militar din orașul Pskov.