Aeronava militară despre care se crede că transportă delegația condusă de Nancy Pelosi a fost monitorizată în timp ce ocolea Marea Chinei de Sud, unde Beijingul ar fi intensificat activitatea militară, înainte de vizita explozivă a oficialei americane în Taiwan.
Pelosi este așteptată să aterizeze pe aeroportul Taipei Songshan din capitala țării marți la ora locală 22:20 (17.20 ora României), potrivit presei.
Vizita lui Pelosi în Taiwan a atras atenția întregii lumi. Până la 300.000 de oameni se aflau la un moment data pe pagina Flightradar24, site-ul de monitorizare a zborurilor, pentru a urmări în timp real avionul cu codul SPAR19, al lui Pelosi.
Datele arată că aeronava a decolat la ora locală 15:42, iar destinația a fost afișată ca fiind „N/A” (necunoscută). Avionul s-a îndreptat spre est, spre insula Borneo, în loc de nord-est, spre Taiwan, scrie publicația Straits Times.
https://twitter.com/flightradar24/status/1554411125755842560?ref_src=twsrc%5Etfw
Datele sugerează că aeronava ar evita astfel să survoleze Marea Chinei de Sud, unde China și-a intensificat activitatea militară în ultimele zile.
Nu este sigur deocamdată că avionul cu pricina este cel care o transportă pe Pelosi. În spațiul public au apărut informații potrivit cărora Pelosi ar fi urcat la bordul altui avion, un Boeing C-40 Clipper care pe Flightradar24 are codul SPAR20. Avionul a plecat din Tokyo marți dimineață și a ajuns la Kuala Lumpur, în Malaezia, la prânz.
Beijingul a avertizat în mod repetat SUA că armata sa „nu va sta cu mâinile în sân” în fața acestei vizite.
Mai multe avioane militare chineze au zburat marți dimineață în apropierea liniei mediane care desparte strâmtoarea Taiwan, potrivit unui oficial taiwanez, un semn că forțele aeriene ale Beijingului pot ajunge pe insulă în câteva minute, scrie Financial Times.
În același timp, unitățile Comandamentului Teatrului Sudic al Armatei Populare de Eliberare au intrat în stare de alertă maximă, potrivit oficialilor militari din cele două țări vecine.
China a anunțat, de asemenea, o altă serie de manevre de război în Marea Chinei de Sud, programate să dureze de marți dimineața până sâmbătă seara, după exercițiile de săptămâna precedentă.
Iar traficul aerian intern din Fujian, provincia chineză cea mai apropiată de Taiwan, a fost perturbat marți, semn că spațiul aerian ar putea fi eliberat pentru mișcări militare.