Liberalii nu exclud să-l aibă candidat la parlamentare pe Klaus Iohannis și au depus un amendament de modificare a legii în Parlament, astfel încât șeful statului să poată deveni parlamentar, după ce îi expiră mandatul, dacă își va dori acest lucru. Practic, potrivit modificării legii cerute de PNL, Iohannis nu va trebui să demisioneze din funcție înaintea alegerilor parlamentare din 1 decembrie.

„Președintele României în funcție de data alegerii Camerei Deputaților și Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianțe politice sau alianțe electorale, pentru obținerea unui mandat de deputat sau senator”, au scris cei de la PNL în amendament.

Administrația Prezidențială a transmis deja că președintele nu va demisiona înainte de terminarea mandatului, dar nu a făcut alte precizări privind planurile lui Iohannis după ce îi expiră mandatul, pe 21 decembrie 2024.

Propunerea PNL, aviz negativ de la CES

Consiliul Economic şi Social a dat aviz negativ propunerii PNL. Potrivit Constituției, președintele nu are voie să fie membru de partid, deci trebuie să candideze din postura de independent.

„Motivul invocat (n.red. de PNL) pentru modificarea legislaţiei electorale îl reprezintă îngrădirea dreptului persoanei preşedintelui de a fi ales. În virtutea calităţii de preşedinte, îngrădirea dreptului este justificată pe toată perioada mandatului, acesta neputând ocupa nicio altă funcţie publică sau privată, şi deci fiindu-i permanent limitat dreptul la a fi ales. Înlăturarea acestei restrângeri pentru ultimele 3 luni ale mandatului este nejustificată şi implică faptul că sunt nesemnificative pentru atribuţiile şi cerinţele demnităţii de preşedinte, ceea ce este fals. Mai mult, independenţa Preşedintelui, reclamată de Constituţie, este pusă sub semnul întrebării odată cu asocierea cu un partid politic, chiar dacă acesta rămâne independent pe listele acestui partid”, a argumentat CES avizul nefavorabil, vineri, 20 septembrie.

Potrivit CES, propunerea rămâne „indezirabilă şi reprezintă un precedent preferabil de evitat”.

Totuși, avizul CES are doar rol consultativ, care poate influența opinia publicului sau a altor instituții, dar nu are putere de lege și nu este un obstacol legal care să-i interzică lui Iohannis să candideze. Parlamentarii vor dezbate propunerea PNL săptămâna viitoare.

Propunerea a primit avizul Consiliului Legislativ

Consiliul Legislativ, condus de fostul ministru PSD al Justiției, Florin Iordache, a avizat propunerea PNL cu „observaţii şi propuneri”, apreciind că „preşedintele României are dreptul de a candida pentru funcţia de senator sau de deputat pe lista unui partid politic, unei alianţe politice sau alianţe electorale, chiar şi în lipsa normei preconizate”.

Consiliul a precizat însă că sunt necesare clarificări în formularea legii, recomandând modificarea titlului propunerii pentru a reflecta că este vorba doar de completarea unui articol, nu și de modificarea altor prevederi.

Pe scurt, Consiliul Legislativ consideră că propunerea PNL este constituțională, dar a sugerat ajustări în formulare pentru a clarifica intenția legislativă.

Primul tur al prezidențialelor va fi pe 24 noiembrie, al doilea tur pe 8 decembrie, iar alegerile parlamentare vor fi pe 1 decembrie.

Urmărește-ne pe Google News