Avizul Guvernului nu este o surpriză. Premierul României a declarat, recent, că are tot respectul pentru Regele Mihai, pe care România l-a onorat ca fost șef de stat. dar ”România este, însă, republică, iar Casa Regală este o fundație”.
Mihai Tudose a menționat, la România TV, că este de acord ca Fundația Casa Regală să devină una de interes național, care va trebui să închirieze Palatul Elisabeta.
Premierul a explicat că imobilul a fost oferit spre folosință Regelui Mihai, în calitate de fost șef de stat. După moartea Regelui Mihai, Casa Regală trebuie să elibereze Palatul Elisabeta. Principesa Margareta, care este succesoarea Regelui Mihai, care a încetat din viață în data de 5 decembrie 2017, are la dispoziție 60 de zile pentru a elibera palatul Elisabeta.
Pe 7 noiembrie, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, și Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, au depus la Parlament o iniţiativă legislativă pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României. Proiectul prevede ecunoaşterea acesteia ca persoană juridică de drept privat şi acordarea statutului de utilitate publică. În plus, legea propune recunoaşterea poziţiei de Şef al Casei Regale a României, ca poziţie onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost şef de stat.
Ce spunea Liviu Dragnea în decembrie despre proiectul de lege
Liderul PSD Liviu Dragnea declara, în decembrie, despre proiectul de lege privind statutul Casei Regale, al cărui inițiator este, alături de Călin Popescu Tăriceanu, că ”este o discuție foarte serioasă, despre simboluri”, și că nu va încuraja o discuție simplistă, în privința beneficiilor Casei Regale, ce spații poate primi de la statul român.
El menționa că este nevoie să fie continuate discuțiile dacă și ce trebuie să primească Casa Regală de la stat, despre a beneficia de niște spații în care să își desfășoare activitatea, sau dacă să beneficieze de susținere financiară”, a spus președintele PSD.