Propunerea de scoatere a președintelui din procedura de numire a șefilor din Justiție a apărut inițial în proiectele comisiei speciale privind legile justiției.

Majoritatea PSD-ALDE a depus un amendament la Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, prin care propunea scoaterea președintelui României din procedura de numire și revocare a șefilor DNA, DIICOT și Parchetului General, dar apoi s-au răzgândit și au votat împotriva propriei propuneri.

Proiectul de lege al lui Cătălin Rădulescu a avut aceeași soartă, marți, în comisia de muncă. Proiectul a fost depus la finalul anului trecut, iar deputatul PSD propune ca şefii de parchete şi adjuncţii acestora, precum şi şefii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să fie numiţi şi revocaţi de Senat, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii. Propunerea a fost semnată de 40 de parlamentari PSD.

“Preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de Senatul României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecătorii ÎCCJ care au funcţionat la această instanţă cel puţin 5 ani, desemnaţi de Adunarea Generală a Judecătorilor de la ÎCCJ. Senatul poate refuza numirea în funcţiile de conducere aducând la cunoştinţa CSM motivele refuzului. Numirile în aceste funcţii se fac pe o perioadă de 4 ani, fără posibilitatea reînvestirii. Revocarea din funcţie a acestora se face de către Senat, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM”, se arată în proiectul care urmează să modifice Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor.

Un alt articol spune că procurorul general al Parchetului de la lângă ÎCCJ, prim procurorul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestuia sunt numiţi de Senat, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minimă de 16 ani în funcţia de judecător sau procuror – pentru procurorii generali şi procurorul şef DIICOT – şi o vechime de minimum 14 ani în funcţia de procuror sau judecător – pentru adjuncţii acestora şi procurorii şefi de secţie -, pe o perioadă de 4 ani, fără posibilitatea reînvestirii. Senatul poate refuza motivat numirea acestora, iar revocarea lor din funcţie se poate face tot de Senat, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM.

Citește și: VIDEO/Europarlamentarul Răzvan Popa a lucrat pe un vas de croazieră: „Nu trebuie să-ți fie rușine dacă muncești cinstit”

 
 

Urmărește-ne pe Google News