Este la volan, revine de la Sibiu. Spune că nu poate să vorbească foarte mult, dar când începe să explice, avocatul Ștefan Pisargeac nu se mai oprește: “Domnule, e o mizerie uriașă ce se întâmplă. Cine și-ar fi imaginat? Eu l-am adus pe domnul Nicușor Dan în acest dosar”.
Dosarul în cauză opune familia Mitrache Primăriei Sectorului 4 pe tema unui restaurant din Parcul Orășelul Copiilor din Capitală, care ar fi fost extins ilegal pe domeniul public. Cauza încă se judecă, dar primăria a demolat deja clădirea.
O înregistrare făcută publică de Dana Budeanu, o apropiată declarată a Gabrielei Firea, prezintă o discuție între un angajat al Primăriei Sectorul 4, om de încredere al primarului Băluță, și Nicușor Dan, în care acesta din urmă se oferă să intermedieze retragerea plângerilor făcute de familia Mitrache în schimbul anulării ordinului de demolare. Nicușor Dan spune că intervenții asemănătoare în instanță a făcut Asociația lui în zeci de cazuri și că nu e nimic special, de vreme ce a acționat transparent, și în tribunal, alături de Mitrache.
“M-am intersectat cu domnul Nicușor Dan la tribunal”
Pisargeac spune că totul a început la Tribunalul București.
“Ne cunoșteam de pe culoarele tribunalului, povestește avocatul. Era cunoscut, dânsul venea frecvent pentru că avea dosare împotriva unor primării, dezvoltatori imobiliari, pentru imobile de patrimoniu, cu Asociația Salvați Bucureștiul.
Într-o zi, ne-am intersectat și i-am spus: uitați ce dosar am, ce abuzuri fac pesediștii de la Primăria Sectorului 4, cum au instaurat un mecanism al mitei… Vor să dărâme abuziv un restaurant din Orășelul Copiilor, unde locuiește o familie cu doi copii minori. Mi-a cerut să-i trimit pe mail toate documentele, a consultat până și PUZ-ul din zona respectivă, a durat ceva, apoi m-a contactat să-mi spună că, în opinia sa, primăria comite o ilegalitate și că ni se alătură”.
Cum explică avocatul interesul lui Nicușor Dan pentru această speță, când, de obicei, îl regăsim de cealaltă parte a baricadei în astfel de cazuri, cu construcții extinse pe domeniul public?, l-a întrebat Libertatea pe avocat. “Are un simț al dreptății extraordinar. Și o experiență vastă. Legal noi aveam dreptate. Există o autorizație de construcție de la primărie. Era un om nedreptățit, a sărit să ajute. Nu a stat pe gânduri, nu a întrebat cine e”, declară Ștefan Pisargeac.
Vizita la Avocatul Poporului, ideea lui Nicușor Dan
Avocatul mai spune că Nicușor Dan nu-i cunoștea personal pe Mihai Mitrache și pe soția acestuia, Alexandra Mitrache, când s-a decis să se ocupe de dosar.
Cu aceștia s-a întâlnit mai târziu, când am fost împreună la instituția Avocatului Poporului. De altfel, a fost ideea domnului Nicușor Dan de a merge acolo, pentru că situația devenise complicată. Primăria a emis un al doilea ordin de punere în aplicare a demolării. Tăiaseră gazul, apoi apa și au cerut și debranșarea de la electricitate. Noi ne judecam în contencios administrativ pentru blocarea ordinului primăriei și am cerut să nu se demoleze clădirea până nu se termină procesul în penal.
Ștefan Pisargeac, avocatul familiei Mitrache:
“Nu s-a plătit niciun leu”
Onorarii, donații către asociația lui Nicușor Dan, Pisargeac respinge vehement ideea: “Cei care fac astăzi astfel de acuzații vor plăti în instanță. Nu s-a plătit niciun leu către domnul Nicușor Dan și nicăieri”. În conferința de presă de marți, 15 septembrie, și Nicușor Dan a spus că nici el și nici asociația nu au primit nimic de la Mitrache.
Domnul Nicușor Dan nu a făcut asta pe la spate. El a semnat comunicate, a fost prezent la tribunal la termenul din 4 mai când a făcut o intervenție din partea Asociației Salvați Bucureștiul. Familia Mitrache nici măcar nu a fost prezentă în sală, nu erau în București, pentru că le demolaseră abuziv casa.
Ștefan Andrei Pisargeac, avocatul familiei Mitrache
“Clientul meu nu este interlop”
Întrebat cum de a ajuns Nicușor Dan să negocieze retragerea plângerilor, Ștefan Andrei Pisargeac spune că asta este ce au cerut cu insistență cei de la Primăria Sectorului 4.
“Cei de la primărie au solicitat ca Mihai Mitrache să-și retragă toate plângerile. Noi am făcut un denunț la DNA, căruia nu i s-a dat urmare, dar ne-am adresat mai departe. Și astăzi suntem în procedură. Avem multe lucruri de spus și vrem să le spunem în fața justiției. Domnul Nicușor Dan ne-a comunicat atunci că cei de la primărie doresc să retragem toate plângerile pentru a bloca demolarea. Nu puteam face așa ceva, pentru că sunt procese pe rol, și nici nu am făcut-o”.
Iar avocatul pare decis să deschidă și alte dosare: “Cei care au declarat despre clientul meu că este interlop, vor explica asta la tribunal. Domnul Mihai Mitrache nu este un interlop. Are o familie, doi copii, s-a ocupat de această afacere de mult timp”.
Comunicatul semnat de Nicușor Dan după demolarea restaurantului
“Primarul Băluță a început azi demolarea unui imobil din Orășelul Copiilor, în care funcționa un restaurant și locuința unei familii cu copii. Demolarea este ilegală din mai multe motive. Luni 4 mai, Curtea de Apel București urma să judece suspendarea dispoziției de demolare. În tradiționalul dispreț față de lege, primarul Băluță s-a grăbit să demoleze, astfel încât să pună instanța în fața faptului împlinit. Proprietarii nu au apucat să își recupereze bunurile înainte de demolare. Clădirea demolată a fost construită în anii 70 și extinsă cu autorizație de construire emisă în 2013 de Primarul Sectorului 4. Dispoziția de desființare spune că este o construcție provizorie pe domeniul public, deși autorizația din 2013 este pentru o construcție definitivă. Au fost mai multe astfel de demolări în Orășelul Copiilor. Mai multe hotărâri definitive ale instanțelor au constatat că dispozițiile de demolare au fost nelegale. Există mai multe dosare penale pe rolul Parchetului în care se cercetează de ce o parte din proprietățile din Orășelul Copiilor sunt demolate (fără o prealabilă despăgubire) iar altele sunt extinse”.
Comunicat al lui Nicușor Dan din 4 mai 2020, citat de Hotnews
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro