Avocata Alice Drăghici a explicat în cadrul emisiunii „Adriana Nedelea la FIX” despre cum instanța a greșit pedeapsa lui Sorin Oprescu.
„Sunt două posibilități: fie cuantumul pedepselor principale aplicate clientului meu este mai mic, situație în care totalul aritmetic este corect, fie pedepsele sunt cele pe care le-am identificat în minută, respectiv patru ani de închisoare, trei ani închisoare și un an închisoare, caz în care calculul aritmetic este eronat”
„Calculul este simplu, dar explicațiile sunt cele două posibile; ori într-adevăr s-a greșit și adunând patru plus unu plus patru ar trebui să dea cinci ani și patru luni, sau pedepsele sunt greșite în sensul în care nu sunt că nu sunt patru ani, trei ani și un an, ci una dintre ele este mai mică. Este și aceasta o explicație posibilă”, a explicat Alice Drăghici, avocata lui Sorin Oprescu.
Sorin Oprescu este acuzat de procurorii DNA pentru spălare de bani, luare de mită, constituire de grup infracțional organizat și abuz în serviciu.
Judecătoarea l-a achitat doar pentru spălare de bani și l-a găsit vinovat pentru celelalte trei fapte. Pentru fiecare a venit și pedeapsa:
- 4 ani pentru luare de mită;
- 3 ani pentru abuz în serviciu;
- 1 an pentru constituirea unui grup infracțional organizat.
„În baza art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal, inculpatul execută pedeapsa de 4 ani închisoare, la care adaugă sporul de 1/3 din totalul celorlalte pedepse, respectiv 1 an și 4 luni. În final, inculpatul execută pedeapsa de 4 ani și 4 luni închisoare și 3 ani interdicția drepturilor prev. de art 66 alin. 1 lit. a, b, k Cod penal”, scrie în decizia judecătoarei Iosefina Pîrvu.
În cazul în care un inculpat primește mai multe pedepse, pentru fiecare faptă de care este găsit vinovat, procedura penală prevede ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea, iar celelalte pedepse să se adune și să se stabilească un spor de 1/3 din total. Așa a fost și în cazul deciziei de condamnare a lui Oprescu: 3 fapte comise, 3 pedepse; cea mai grea pedeapsă – 4 ani; totalul celorlalte 2 pedepse – alți 4 ani, din care 1/3 reprezintă 1 an și 4 luni.
Acum intervine calculul matematic: pedeapsa cea mai grea + sporul de 1/3. În cazul fostului primar al Capitalei, pe această schemă prevăzută în procedură, judecătoarea a decis: 4 ani + 1 an și 4 luni. Până aici lucrurile sunt conform procedurii penale și în sentință scrie clar asta.
Numai că la Oprescu, calculul nu mai este matematic, pentru că adunând 4 ani cu 1 an și 4 luni, a rezultat pentru fostul primar o pedeapsă de… 4 ani și 4 luni.
Am vrut să aflăm de ce nu 5 ani și 4 luni și am întrebat reprezentanții Tribunalului București, care ne-au dat dreptate și au spus că au sesizat și ei acest aspect în sentință.
„Ajungem încă o dată la o concluzie pe care noi avocații am evocat-o demult și anume că aplicarea pedepsei a devenit o chestiune de aritmetică și că nu mai lasă judecătorului libertatea de a individualiza sancțiunea, așa cum crede de cuviință”, a explicat Alice Drăghici.
Avocatul lui Sorin Oprescu spune că așteaptă acum ca instanța să îndrepte eroarea materială.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro