UPDATE ora 20.10: Eva Kaili, care a fost destituită din funcția de vicepreședinte al Parlamentului European la începutul lunii decembrie din cauza implicării în acest caz, poate face apel la decizia de joi a justiției belgiene de a o menține în arest încă 30 de zile, în termen de 24 de ore.

Joi dimineață, apărătorii Evei Kaili au cerut să fie eliberată sub supraveghere electronică. Prezentă la audierea cu ușile închise din Bruxelles, Eva Kaili a negat, în fața camerei de consiliu, orice act de corupție și a declarat că dorește să „participe activ la anchetă”.

Eurodeputata în vârstă de 44 de ani a susținut și anterior, prin intermediul avocatului său, că este nevinovată.

***

Știrea inițială: Avocații Evei Kaili au declarat joi, după o audiere preliminară în instanța belgiană, că fosta vicepreședintă a Parlamentului European este nevinovată și au făcut presiuni pentru ca aceasta să fie eliberată din închisoare purtând un dispozitiv electronic de urmărire, informază Politico.

Avocații au cerut instanței ca Eva Kaili să poarte o brățară electronică, în loc să fie trimisă înapoi la închisoare, unde se află de aproape două săptămâni, după ce a fost arestată și acuzată în cadrul unei vaste anchete privind operațiunile de lobby ale Qatarului la Bruxelles, în care au mai fost prinși un fost europarlamentar, un asistent parlamentar și un șef de ONG.

Vorbind în fața reporterilor la Palatul de Justiție din Bruxelles, unul dintre avocații lui Kaili – André Risopolous, stabilit la Bruxelles – a declarat: „Am cerut ca doamna Kaili să fie plasată sub monitorizare electronică cu o brățară. Ea participă în mod activ la anchetă”.

Instanța urmează să ia o decizie până la finalul zilei.

„Ea neagă orice act de corupție din partea sa și știți cu toții că am decis să nu comunic în acest caz, deoarece această anchetă este efectuată de autoritățile judiciare și doar de ele”, a mai spus avocatul.

Avocatul ei grec, Michalis Dimitrakopoulos, vorbind în franceză, a declarat: „Doamna Eva Kaili este nevinovată. Nu a fost niciodată coruptă, niciodată”, apoi a adăugat în limba engleză: „Eva Kaili este nevinovată. Audierea este secretă”.

Când a fost întrebat dacă Kaili știa despre banii ascunși – adică cei 150.000 de euro pe care poliția belgiană i-au găsit în apartamentul ei – Dimitrakopoulos a spus: „Nu, niciodată. Niciodată coruptă”.

Cu două zile înainte, marți, 20 decembrie, cotidianului belgian de limbă franceză Le Soir scria că Eva Kaili a recunoscut în faţa unui judecător belgian care instrumentează cazul că „i-a dat instrucţiuni tatălui ei să ascundă o mare parte din banii care se aflau la ea acasă”.

„Procesul este confidențial. Decizia va fi luată în această după-amiază. Ne-am prezentat toate argumentele. Doamna Kaili nu a fost niciodată coruptă, doamna Kaili este nevinovată”, a adăugat Dimitrakopoulos, înainte de a se întoarce în interiorul Palatului de Justiție din Bruxelles.

În timpul anchetei au existat numeroase scurgeri de informații în presă, ceea ce l-a determinat pe procurorul federal belgian să deschidă o investigație privind sursa scurgerilor de informații.

În acest context, Risopolous le-a cerut reporterilor să nu caute „nimic altceva”, în contextul în care „soarta doamnei Kaili este pentru moment în mâinile justiției belgiene”.

Risopolous a adăugat că nu a văzut niciodată astfel de „încălcări” ale obligației legale de păstrare a secretului în cadrul unei anchete.

„Nu vom face nicio altă declarație, deoarece este dăunătoare pentru apărarea doamnei Kaili și pentru aflarea adevărului în acest caz”, a adăugat Risopolous.

Un alt suspect, Niccolò Figà-Talamanca – secretarul general al ONG-ului „No Peace Without Justice” – a fost plasat sub supraveghere electronică săptămâna trecută, dar procurorul federal a făcut apel la această decizie și a cerut ca și el să rămână închis.

Audierea în instanța belgiană a europarlamentarei elene Eva Kaili, 44 de ani, încarcerată în legătură cu scandalul de corupție răsunător în care este implicat Qatarul, a fost amânată miercurea trecută pentru astăzi, 22 decembrie, astfel că aceasta a rămas în arest preventiv.

Eva Kaili, eurodeputată din 2014, a fost arestată și inculpată oficial pe 11 decembrie, suspectată că a primit mită de la Qatar, țară care a organizat Campionatul Mondial de Fotbal.

Alte trei persoane au fost încarcerate în cadrul anchetei de corupției de la Bruxelles. În urma acuzațiilor, Parlamentul European a demis-o pe Eva Kaili din funcţia de vicepreşedinte.

Foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News