„Nu am vorbit după ce a apărut grozăvia asta de condamnare. Ultima dată, un schimb de mesaje a fost dimineață, când nu era nicio pronunțare. Doar un schimb de mesaje. A fost doar o exprimare a speranței că o să fie bine”, a declarat unul dintre avocații lui Ionel Arsene pentru Antena 3.
„Nu se aștepta la soluția asta. Ultima oară, când am vorbit eu cu dânsul, în niciun caz nu se aștepta la așa ceva, avea speranțe că va fi achitat”, a spus și Vladimir Ciolacu, alt apărător al lui Arsene.
Deși susțin că nu au mai luat legătura cu Ionel Arsene, apărătorii social-democratului au precizat că intenționează să facă o plângere la CEDO, considerând că statul român nu i-a respectat drepturile fundamentale social-democratului.
„Eu și colegul meu, Florin Cojocaru, ne-am propus ca până luni, marți, să analizăm decizia asta și avem de gând să formulăm un recurs în casație și o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, a mai adăugat Vladimir Ciolacu.
Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, a fost condamnat pe 10 martie la şase ani şi opt luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență. În aceeași zi, a fost căutat mai întâi la adresele cunoscute, deși Poliția avea indicii că preşedintele CJ Neamţ a plecat în Italia. Apoi, a fost dat în urmărire națională.
Ulterior, Ionel Arsene a primit Mandat European de Arestare, după cum au declarat surse judiciare pentru Libertatea.
Mandatul european de arestare este specific pentru țările din Uniunea Europeană și reprezintă o procedură judiciară simplificată de extrădare a unei persoane „în scopul efectuării urmăririi penale, judecăţii sau executării unei pedepse ori a unei măsuri de siguranţă privative de libertate”, conform legii 302/2004. Mandatul este valabil pe întreg teritoriul UE.
De ce a fost condamnat Ionel Arsene
Ionel Arsene a fost acuzat de trafic de influență, după ce, potrivit DNA, a cerut mită de peste 3 milioane de lei de la un om de afaceri. El a fost trimis în judecată pe 22 februarie 2018, fiind acuzat de trafic de influență în două cazuri distincte, instrumentate de procurorii anticorupție în lunile ianuarie și februarie ale aceluiași an.
Curtea de Apel Braşov a decis pe 10 martie condamnarea lui Ionel Arsene la cinci ani de închisoare pentru trafic de influenţă, faptă săvârşită în iunie 2013, şi tot la cinci ani de închisoare, tot pentru trafic de influenţă, dar pentru o faptă comisă în iulie 2015. Însă, prin contopire, i s-a aplicat „pedeapsa principală cea mai grea”, la care se adaugă o treime din cealaltă pedeapsă, rezultând pedeapsa finală de 6 ani şi 8 luni închisoare.
Social democratul Ionel Arsene, în vârstă de 51 de ani, este la al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean Neamț. De asemenea, a condus până în vara trecută și organizația județeană PSD. Arsene s-a suspendat din funcție după prăbușirea podului de la Luțca.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
seaman651 • 16.03.2023, 17:22
Probabil ca Arsene plus avocatii se asteptau la taraganarea pana la prescriere si nu inteleg cum de "justitia" n-a facut ca si pana acum. Deci nu i s-au respectat drepturile omului de a i se prescrie faptele.