Ovidiu Jidveian

Avocatul în vârstă de 44 de ani este suspendat din profesie, din anul 2019. Este acuzat de înșelăciune în formă continuată (251 acte materiale), delapidare în formă continuată (1.339 acte materiale) și de fals în înscrisuri sub semnătură privată (8 fapte), toate cu consecințe deosebit de grave. În sarcina societății administrate de acesta au fost reținute infracțiuni de înșelăciune în formă continuată (244 acte materiale) și de fals în înscrisuri sub semnătură privată (7 fapte), tot cu consecințe deosebit de grave. Societatea comercială Parc Residence Alpha SRL ar urma să achite o amendă penală în valoare de 202.500 de lei. 

Apartamente vândute de mai multe ori

În esență, avocatul Jidveian a construit un bloc cu 41 de apartamente, în centrul municipiului Alba Iulia, pe care le-a vândut de mai multe ori către 251 de persoane.  Faptele au avut loc în perioada decembrie 2018 – octombrie 2023. Acesta i-a indus în eroare pe cumpărători cu promisiuni de vânzare încheiate la notar.

Oamenii au achitat sume diferite de bani, pornind de la câteva zeci de mii de euro și până la mai mult de 200.000 de euro, unii fiind convinși să cumpere chiar și două sau trei locuințe.

„În unele cazuri i-a determinat pe promitenții-cumpărători să îi remită sume de bani suplimentare, prezentându-le totodată ca adevărate unele fapte mincinoase legate de construirea efectivă a spațiilor locative/comerciale, denaturând configurația spațiilor promise prin folosirea în majoritatea raporturilor contractuale de planuri tehnice și identificări trunchiate sau denaturate ale spațiilor promise, respectiv arogându-și sieși ori atribuind altor persoane calități mincinoase, amăgiri prin care a determinat victimele să îi achite, cu titlu de avans de preț sau de preț, suma totală de 33.617.263 de lei și 5.651.242 de euro”, se precizează documentul semnat de inculpat și un procuror.

În timpul cercetărilor, a fost recuperată în mod voluntar sau prin executare silită suma totală de 5.057.863 de lei și 543.517 de euro. Bărbatul a mai falsificat o serie de documente pe care le-a folosit la societăți bancare sau la firma care ținea contabilitatea societății Parc Residence Alpha, în scopul producerii de consecințe juridice. 

Milioane de euro, pierdute la păcănele și pe platforme speculative

Parc Residence Alpha

De asemenea, avocatul a delapidat firma la care era asociat și administrator, „prin 1.339 de acțiuni distincte săvârșite la diferite intervale de timp”, cu sumele de 36.859.543 de lei și 29.999 de euro, prin transferuri bancare, ridicări de numerar de la ghișeu și retrageri de numerar de la automate bancare din conturile deschise pe numele societății la instituții de credit și fintech.

Cea mai mare parte a sumelor scoase ilegal din firmă au fost pierdute la jocuri de noroc și plasamente pe pe platforme de tranzacționare specializate în instrumente financiare derivate, de mare risc, operate de brokeri cu sediile în Cipru şi Belize.

Procurorii au mai descoperit că Ovidiu Jidveian „a traficat” suma totală de 2.539.991 de lei din patrimoniul companiei, prin efectuarea de plăți către companii de brokeraj ce dețin platforme de trading de instrumente financiare și criptoactive. În total, bărbatul a scos ilegal din firmă suma de aproape 8 milioane de euro, din care a returnat circa 1 milion de euro.

„În acordul de recunoaştere a vinovăției încheiat cu inculpata SC Parc Residence Alpha SRL, procurorii au reținut că prin cele 244 de acte materiale componente ale infracțiunii de înșelăciune în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave, a fost generat un prejudiciu în cuantum de 33.617.263 de lei și 5.415.242 de euro, din care a fost acoperită suma totală de 5.057.863 de lei și 529.517de euro”, a transmis Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

Oameni care protestează

O victimă a afacerii imobiliare, care a plătit 80.000 de euro, a explicat pentru Libertatea cum a aflat că sunt opt cumpărători pe o garsonieră: „S-au mutat pereții acesteia de mai multe ori. S-au schimbat schițele, s-a renumerotat și s-a vândut de opt ori. Venea la întâlnire, ne promitea marea cu sarea dar nu s-a întâmplat nimic. Nu se poate ca aceeași garsonieră să o dai la opt persoane”. 

O femeie a susținut că a plătit integral, în 2022, suma de 35.000 de euro pentru o garsonieră și 56.000 de euro pentru un apartament. „Sunt bani din economii personale livrate prin bancă la domnul Jidveian. Suntem patru proprietari la garsonieră și vreo cinci la apartament”, a afirmat acesta. Pentru a sensibiliza autoritățile și pentru a grăbi procesul, mai mulți creditori au organizat, în ultimele luni, patru acțiuni de protest la Alba Iulia.

Se vrea strămutarea dosarului de insolvență

Oameni care protestează

În paralel, la Tribunalul Alba se derulează procedurile privind insolvența firmei Parc Residence Alpha SRL. În cadrul procedurii au depus cereri de creanță un total de 285 de creditori, care solicită suma totală de 74.870.668 de lei (aproximativ 15,1 milioane de euro). Pe lista persoanelor care susțin că au fost înșelate este un magistrat, avocați, polițiști sau foști polițiști, oameni de afaceri, dar și mulți alți oameni care s-au împrumutat de la bănci pentru a cumpăra o locuință.

Avocatul Ovidiu Jidveian și mama acestuia, care dețin împreună 80% din părțile sociale ale firmei, au solicitat strămutarea dosarului de insolvență, motivul principal fiind faptul că pe lista creditorilor este un magistrat de la Curtea de Apel Alba Iulia. În plus, familia Jidveian susține că alți creditori au „calități de persoane cunoscute la nivelul județului Alba, oameni de afaceri sau calitatea de lucrători în structurile MAI la nivel județean”.

Ovidiu Jidveian mai afirmă că magistratul care este creditor a formulat plângere penală împotriva și completează că acesta a fost unul dintre motivele pentru care dosarul penal a fost instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj. Cererea de strămutare va fi judecată la Înalta Curte de Casație și Justiție în prima parte a lunii octombrie.

Avocatul a fost arestat preventiv în 30 mai 2024, iar în 20 septembrie a fost plasat în arest la domiciliu. Dacă, acordul de recunoaștere a vinovăției va fi acceptat de instanță, Jidveian va reveni după gratii pentru a executa pedeapsa de aproape 6 ani de închisoare. Bărbatul a fost consilier local la Alba Iulia, subprefect de Alba și candidat la Primăria Alba Iulia din partea ALDE, în 2016. Anterior a fost mai mulți ani membru PSD, fiind candidat din partea acestui partid, în 2012, la Senat.

Urmărește-ne pe Google News