Avocatul a precizat, la Interviurile Europa FM, că nu toate băncile care acţionează în România sunt de blamat pentru că nu vor să lucreze în interesul clienţilor. Dimpotrivă, sunt doar vreo 5-6 bănci „recalcitrante”, dar acestea sunt susţinute şi de Asociaţia Profesională a Băncilor şi fac un lobby extrem de agresiv.

Gheorghe Piperea afirmă că aceste bănci sunt atât de influente încât au reuşit să determine Banca Naţională să strecoare amendamente legislative prin scurtcircuitarea procedurilor parlamentare. Ba chiar, avocatul acuză aceste 5-6 bănci că au reuşit să blocheze proiectul legii insolvenţei particularilor… prin scrisoarea suplimentară de intenţie semnată între Guvernul României şi FMI.

Consecinţa directă este că toţi cei ameninţaţi cu executarea silită nu pot beneficia de protecţia tribunalului pentru 2 ani de zile, cum este practica europeană. Aşadar, mai mult de 800 000 de oameni care suferă din cauza crizei sunt acum în situaţia de a-şi pierde casele, fără să aibă nici o soluţie de ieşire. În acelaşi timp, România riscă să suporte sancţiunile Comisiei Europene pentru nerespectarea dreptului comunitar.

 
 

Urmărește-ne pe Google News