Trimis în judecată pentru luare de mită, Dumitru Buzatu este apărat în fața judecătorilor de doi avocați: Daniel Atasiei, cadru universitar la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, și Cristian Winzer, fost secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe în timpul Guvernului Dăncilă. 

Cei doi apărători au solicitat luni judecătorului Tribunalului Vaslui, investit să soluționeze dosarul, două ore pentru a studia dosarul înaintat vineri instanței. Nu mai puțin de 35 de volume numără dosarul în care sunt judecați Dumitru Buzatu și expertul ieșean Radu Judele. Acestea au fost transportate cu un cărucior.

Documentele din cărucior însumează dosarul care îl au ca acuzat pe Dumitru Buzatu

Odată cu trimiterea în judecată, DNA a solicitat menținerea arestării preventive a lui Dumitru Buzatu. În motivarea solicitării, procurorii au invocat că Dumitru Buzatu intenționează să fugă din țară. El a fost interceptat în timp ce discuta la telefonul din arestul Inspectoratului de Poliție Iași cu fosta sa secretară, Ana Maria Obreja, căreia îi transmitea că, dacă va scăpa, vor pleca în Ecuador.

Dumitru Buzatu este acuzat de DNA că, deși se află în spatele gratiilor, el continuă să conducă județul Vaslui. Cea care îi intermediază discuțiile la telefon cu primarii din județ este Ana Maria Obreja, fosta sa secretară.

„Din convorbirile pe care Buzatu Dumitru le are cu martora Obreja Ana Maria se observă clar că acesta trasează prin intermediul acesteia sarcini martorilor și factorilor decidenți din administrația locală a județului Vaslui. Totodată, Buzatu Dumitru îi propune martorei ca în cazul în care va fi eliberat să plece împreună în Ecuador. «Dacă reușesc să…(neinteligibil) mergem până în Ecuador! Vă iau și pe voi!»”, se arată în rechizitoriu

Intenția de a pleca în „Ecuador, Tanganica sau unde vreți dumneavoastră nu e adevărată”

La ieșirea din sala de judecată, avocații ambilor inculpați au invocat că nu mai există temei pentru menținerea măsurilor preventive și că instanța ar trebui să dispună o măsură mai blândă, respectiv arest la domiciliu pentru Buzatu și control judiciar pentru Judele. 

Avocatul Cristian Winzer a declarat că interceptările indicate de DNA în rechizitoriu sunt scoase din context și au fost făcute publice înaintea judecății măsurii preventive pentru a influența instanța. 

„Nimic din ceea ce se află la dosar, în legătură cu pretinsa intenție a domnului Buzatu de a se sustrage procedurilor judiciare prin fuga în Ecuador, în Tanganica sau unde vreți dumneavoastră, nu este adevărat. Eu cred că mai lipsea să ne spună că domnul Buzatu a încercat să violeze pe cineva în centrul de reținere și arestare preventivă sau că pregătea un atentat în altă țară”, a declarat avocatul Cristian Winzer. 

Acesta dă asigurări că Dumitru Buzatu nu are nicio intenție de a fugi din țară dacă va fi eliberat din arestul preventiv. 

Cristian Winzer, unul dintre apărătorii lui Dumitru Buzatu

Avocații acuză că procurorii au dorit să-i creeze lui Buzatu o imagine publică „de ticălos”.

„La un moment dat sunt convins că în spațiul public va apărea întreaga discuție în care se enunță acea țară și veți înțelege dacă suntem într-adevăr în contextul pe care îl anunță acuzarea cu vădită rea credință, deși nu înțeleg această rea credință, sau în altă situație. Eu vă asigur că nu suntem în situația respectivă (de a fugi din țară n.r.)”, a completat Winzer. 

Cristian Winzer a criticat apariția în spațiu public a probelor din dosarul Buzatu și acuză DNA că prin asta intenționează să creioneze o imagine „de ticălos” lui Dumitru Buzatu.

„Apar în spațiu public mijloace de probă din dosarul penal dintr-o etapă care este nepublică-fac referire la înregistrarea audio-video a respectivului pretins flagrant, fac referire la draftul propunerii DNA de arestare preventivă a domnului Buzatu, din septembrie 2023, fac referire la încheierea prin care Tribunalul Vaslui a încuviințat cererea DNA și fac referire deopotrivă la rechizitoriu și la pasaje din rechizitoriu prin care se urmărește ceva anume. Și dacă s-a urmărit ca domnul Buzatu să fie expus în spațiu public ca un ticălos care a și săvârșit o faptă și care dincolo de săvârșirea faptei dorește și să scape de răspundere și să influențeze martorii, cu siguranță că el a fost deja condamnat public, a fost lapidat, și nu mai este nimic de spus”, a mai declarat avocatul Winzer.

Acesta susține și că „sunt multe probleme în ce privește administrarea acelor probatorii”.

Tribunalul Vaslui va decide marți, 17 decembrie, dacă va menține arestarea preventivă în cazul lui Dumitru Buzatu.  

Dumitru Buzatu, la intrarea în tribunal

Cine îl va judeca pe Dumitru Buzatu

Dosarul în care președintele suspendat al Consiliului Județean Vaslui este judecat pentru fapte de corupție a fost repartizat judecătoarei Cornelia Vezeteu, cea care în 2015 a dispus condamnarea în dosarul „celor 7 violatori din Vaslui”. Magistratul a dispus atunci o hotărâre în premieră, de rearestare a celor șapte inculpați odată cu pronunțarea sentinței la instanța de fond, fiind invocată indignarea publică în acel caz.

Vineri, după ce dosarul în care este inculpat Dumitru Buzatu a fost repartizat judecătoarei Vezeteu, aceasta a formulat cerere de abținere, însă solicitarea sa a fost respinsă.

În 2021, când judecătoarea activa în cadrul secției civile a Tribunalului Vaslui, s-a abținut din judecarea unui dosar unde PSD Vaslui contesta o hotărâre de consiliu local. Atunci, cererea de abținere a judecătoarei Vezeteu a fost admisă. 

Dumitru Buzatu a fost arestat pe 27 septembrie, anul curent, fiind acuzat că a primit o mită de 1,25 milioane de lei de la omul de afaceri Emil Savin, pentru a debloca finanțarea unui contract pe care firma acestuia îl avea cu Consiliul Județean Vaslui.

Urmărește-ne pe Google News