Paradoxal, pe 12 martie, Renate Weber îi cerea în mod expres preşedintelui să aplice Ordonanţa şi să instituie starea de urgenţă, în contextul epidemiei de coronavirus.
Interesant este şi că partidele din Parlament, PSD, ALDE, Pro România, UDMR, au criticat, joi, în şedinţa de plen reunit, faptul că Guvernul ignoră atributul de legiuitor al Legislativului şi a ajuns să ia decizii, în starea de urgenţă, prin Ordonanţe Militare şi de Urgenţă, deşi acest lucru este prevăzut clar în legislaţia privind starea de urgenţă.
Renate Weber, fost europarlamentar ALDE, afirmă în sesizare că prevederile art. 14 lit. c) – f) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999 sunt neconstituționale, întrucât permit Președintelui României să legifereze în domenii pentru care Legea fundamentală cere intervenția legiuitorului primar sau a celui delegat prin modificarea unor legi organice și prin restrângerea efectivă a exercițiului drepturilor omului.
„În esență, Avocatul Poporului consideră că dacă legiuitorul constituant ar fi considerat că prin decret, ca act administrativ normativ, Președintele poate legifera în perioada stării de urgență sau de asediu, ar fi prevăzut în mod expres un tip de delegare legislativă, așa cum a reglementat-o în cazul celeilalte autorități executive, Guvernul”, spune Renate Weber.
Ce spunea în martie Renate Weber
În martie, Avocatul Poporului îi cerea președintelui României, într-o scrisoare deschisă, să declare starea de urgență, iar Parlamentului României să o încuviințeze, în conformitate cu art. 93 alin.(1) și (2) din Constituția României”, se arată în scrisoarea Avocatului Poporului către şeful statului.
„Acestea sunt exigențele statului de drept, în care restrângerea unor drepturi și libertăți nu poate fi făcută decât în condițiile art. 53 din Constituția României. România are legislație în materie, respectiv O.U.G. nr. 1/1999, iar prevederile acestui act normativ trebuie respectate întocmai”, mai transmitea Avocatul Poporului.
Parlamentul a încuviinţat, joi, prelungirea stării de urgenţă, decretată de preşedintele Klaus Iohannis, dar a adăugat mai multe articole, în Hotărâre, în care obligă Guvernul să vină în Parlament, pentru aplicarea Ordonanţelor ce ţin de starea de urgenţă.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!