Intituția precizează că în actuala reglementare, utilizatorii serviciilor de utilităţi publice sunt obligaţi să achite facturile în termenul de scadenţă de 15 zile, termen care însă curge de la data emiterii facturilor, iar nu de la data primirii facturilor.
”Avocatul Poporului consideră că, în condițiile în care termenul curge de la data emiterii facturii și, în plus, factura constituie titlu executoriu, dispozițiile legale criticate au un caracter excesiv pentru utilizatorii obligați să plătească factura în doar 15 zile de la emitere, nu de la primire, termenul instituit fiind unul incert, care depinde de o serie de factori subiectivi, imprevizibili (spre exemplu, operativitatea funcționării servicii lor de comunicare prin poștă). Poate că scopul unei asemenea modificări legislative este oferirea pentru furnizorii de servicii a unei modalităţi mai eficiente de valorificare a creanţelor, însă o asemenea soluție nu instituie nicio garanție pentru utilizatorii serviciilor de utilităţi publice”, se precizează în sesizarea Avocatului Poporului.
Avocatul Poporului mai menționează că, având în vedere că factura constituie, în actuala reglementare, titlu executoriu, este necesară asigurarea unui just echilibru între drepturile patrimoniale ale furnizorilor și cele ale utilizatorilor de servicii publice, care pot suferi vătămări ca urmare a aplicării acestor dispoziții inechitabile.
”Prin urmare, trebuie gasită o soluție legislativă care să permită şi să garanteze exprimarea intereselor tuturor părţilor, asigurarea accesului liber la justiție și exercitarea dreptului la apărare”, se mai spune în comunicat.
Legea a intrat în vigoare pe 26 noiembrie 2016, și stabilește prevederi față de consumatori în relația cu furnizorii de utilități. Aceștia pot oricând să apeleze la un executor pentru a-și recupera plata facturilor, iar documentului fiscal i se socotesc penalități după 15 zile de la emitere și nu de la primirea de către client.Legea 225 /2016 prevede că factura la utilități devine titlu executoriu. Adică furnizorul de utilități poate, în caz de neplată în 45 de zile de la emiterea facturii, să ceară unui executor judecătoresc executarea silită. Aceasta fără a se mai ajunge la un proces, mai ales dacă e vorba de persoane care locuiesc la casă și cu care există încheiate contracte directe.
Proiectul vizează în primul rând de furnizorii de servicii de salubritate și de încălzire, deoarece pentru alimentare cu apă și canalizare această prevedere există într-o altă lege încă din 2015.
Urmărește-ne pe Google News