Avocatul Poporului solicită omologului său finlandez să analizeze cazul și dă asigurări că, prin acest demers, sunt respectate pe deplin drepturile prevăzute în Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Avocatul Poporului apreciază, în scrisoare, că este posibil să fi existat abuzuri de putere și de drept săvârșite de către autoritățile pentru protecția copilului din Finlanda și că este posibil să se fi încălcat mai multe norme din legislația internațională în domeniul drepturilor omului.
Mama copiilor este cetățean român, tatăl este cetățean finlandez, iar potrivit jus sanguinis, copiii născuți dintr-un cetățean român sunt la rândul lor cetățeni români.
Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, în 27 februarie 2017, și a efectuat o anchetă cu privire la cazul sus-menționat. Sesizarea din oficiu și ancheta au avut drept obiect verificarea informațiilor necesare soluționării situației celor doi minori, preluați de la domiciliul mamei de către autoritățile finlandeze, pentru care Ambasada României la Helsinki a făcut cerere de repatriere, în scopul de a fi crescuți în România de către bunicii materni.
Bunicii materni din România doresc repatrierea celor doi nepoți la domiciliul acestora, motivat de faptul că și-au vizitat anual nepoții în Finlanda, stabilind relații psiho-afective adecvate cu aceștia.
În familie, copiii au învățat și vorbesc limba română, pentru a putea comunica cu rudele pe linie maternă și pentru a stabili relații de familie cu aceștia. Bunicii materni sunt absolvenți ai facultății de medicină, actualmente pensionari, cu o stare de sănătate bună, prezentând garanții morale și financiar-locative adecvate, după cum rezultă din concluziile raportului întocmit de către DGASPC Neamț și înaintat Avocatului Poporului.
O delegație a deputaților Comisiei pentru românii de pretutindeni se va deplasa în Finlanda pentru a discuta cu autoritățile din această țară despre cazul doctoriței din Piatra Neamț.
Comisia pentru Diaspora din Camera Deputaţilor a chemat-o marți la audieri pe ambasadoarea Finlandei, Paivi Pohjanheimo, pentru cazul celor doi copii, luați de lângă mama lor româncă, scopul discuțiilor fiind aflarea detaliilor legate de acest caz considerat de parlamentari ca fiind o dramă, un abuz și fiind totodată similar cu cel al familiei Bodnariu.
Calvarul medicului român a început în primăvara anului 2015. Atunci, autorităţile i-au smuls copiii din brațe și i-au dus într-un centru de plasament. Totul după ce fostul soț, de origine finlandeză, a acuzat-o că vrea să fugă cu cei mici în România. Femeia spune că voia doar să se mute într-un alt oraş pentru un nou job.
Femeia spune că fostul ei soţ nu avea venituri aşa că cei doi copii, o fată şi un băiat, au ajuns în grija statului. Femeia își poate vizita acum copiii doar o dată pe lună, timp de o oră și jumătate. Discuțiile însă sunt supravegheate de reprezentanții serviciilor sociale.
„Sunt în două centre de plasament, copiii au fost separaţi. Nu au voie să se vadă decât o dată pe săptămână, o oră jumătate, două”, a spus românca
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!