„În acest sens, Avocatul Poporului apreciază că, prin procedurile diferite de achiziţionare şi management din cele două domenii, se va crea un decalaj substanţial în atragerea fondurilor destinate programelor naţionale de sănătate între sistemul public şi furnizorii privaţi, cu riscul deprecierii sistemului public, fapt ce poate duce la imposibilitatea statului de a-şi îndeplini obligaţia constituţională de asigurare a igienei şi a sănătăţii publice”, transmite Avocatul Poporului, într-un comunicat.
Pacienții ar putea fi taxați suplimentar!
Instituția arată că există riscul ca pacienții să ajungă să plătească taxe la privat, în timp ce spitalele private vor putea primi bani atât de la stat, cât și de la pacienți.
Există riscul ca măsurile propuse prin proiectul de ordonanţă să accentueze criza deja existentă în sistemul de stat, iar o altă consecinţă ar putea fi împovărarea excesivă a pacienţilor care, fiind nevoiţi să apeleze la serviciile medicale private, ar suporta costuri suplimentare determinate de împrejurarea că statul nu decontează diverse taxe (ex. servicii hoteliere).
Avocatul Poporului:
Proiectul Ministerului Sănătății este în dezbatere publică până în 28 februarie.
Avocatul Poporului este singura instituție din țară care poate ataca o ordonanță de urgență la Curtea Constituțională.
- Libertatea a dezvăluit că modificările promovate de ministrul Sănătății vor transfera mai mulți bani din fonduri publice către spitale private.
- Totodată, atât Victor Costache, ministrul Sănătății, cât şi Horaţiu Moldovan, secretar de stat, şi-au păstrat calitatea de medici şi operează în timpul liber, la clinicile Polisano Sibiu (grupul Medlife), respectiv Spitalul Sanador.
- Astăzi, ziarul a continuat dezvăluirile și a publicat contractul ministrului cu Polisano și încă un document din MS în care ministrul guvernului PNL schimbă ”două angiografe” cu ”un angiograf” ca să-și califice propriul spital la bani publici.